COVID-19: Νέα μελέτη αποκαλύπτει αντικαρκινικές ιδιότητες του ιού


Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου στο The Journal of Clinical Investigation, αποκαλύπτει ότι η σοβαρή λοίμωξη από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή ανοσοκυττάρων με αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, τα μονοκύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, υπό την επίδραση του ιού SARS-CoV-2, μετατρέπονται σε κύτταρα που συμβάλλουν στη συρρίκνωση καρκινικών όγκων.

Ο ρόλος των μονοκυττάρων στην ανάπτυξη του καρκίνου

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα μονοκύτταρα συγκεντρώνονται σε περιοχές όγκων και, επηρεαζόμενα από τα καρκινικά κύτταρα, μετατρέπονται σε κύτταρα που προστατεύουν τον όγκο από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους όγκους να αναπτύσσονται ανεμπόδιστα. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η λοίμωξη από COVID-19 μπορεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση, μετατρέποντας τα μονοκύτταρα σε κύτταρα που επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

Μηχανισμός δράσης του SARS-CoV-2 στα μονοκύτταρα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το RNA του SARS-CoV-2 συνδέεται με συγκεκριμένους υποδοχείς στα μονοκύτταρα, προκαλώντας τη μετατροπή τους σε κύτταρα με αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτά τα μετασχηματισμένα μονοκύτταρα μεταναστεύουν στους όγκους και ενεργοποιούν τα “φυσικά φονικά” κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, οδηγώντας σε συρρίκνωση των όγκων.

Πειραματικά αποτελέσματα σε ζωικά μοντέλα

Σε πειράματα με ποντίκια που έφεραν καρκινικούς όγκους σταδίου 4, όπως μελάνωμα, καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου, η χορήγηση ενός φαρμάκου που μιμείται την ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη από COVID-19 οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση των όγκων. Αυτό υποδηλώνει ότι η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού μπορεί να αποτελέσει νέα θεραπευτική προσέγγιση για προχωρημένους καρκίνους.

Προοπτικές για νέες αντικαρκινικές θεραπείες

Παρόλο που τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν ενεργοποιούν αυτόν τον μηχανισμό, η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων που θα στοχεύουν στην παραγωγή μονοκυττάρων με αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία.

Αναγκαιότητα περαιτέρω έρευνας

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της προσέγγισης σε ανθρώπους. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η λοίμωξη από COVID-19 επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο στο μέλλον.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ