Η Google πρέπει να πουλήσει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, λέει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μία απόφαση που αναμένεται να πλήξει την παντοδυναμία του κολοσσού τεχνολογίας
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες ότι η Google θα πρέπει να πουλήσει το δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησής της Chrome στο πλαίσιο μιας δικαστικής απόφασης για το μονοπώλιο στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης. Το αίτημα ακολουθεί τη νίκη της κυβέρνησης φέτος σε μια αντιμονοπωλιακή υπόθεση κατά της Google και είναι πιθανό να ξεκινήσει μια έντονη νομική διαμάχη με εκτεταμένες επιπτώσεις για τη βασική δραστηριότητα του τεχνολογικού γίγαντα.
Οι κυβερνητικοί δικηγόροι είπαν ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να αποκατασταθεί μόνο εάν η Google διαχωρίσει τη μηχανή αναζήτησής της από τα προϊόντα που έχει κατασκευάσει για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όπως το Chrome και το λειτουργικό σύστημα για κινητά Android. Ο Chrome ελέγχει περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς προγραμμάτων περιήγησης, σύμφωνα με τον ιστότοπο Statcounter. Οι αναζητήσεις στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome πραγματοποιούνται μέσω του Google, εκτός εάν κάποιος χρήστης αλλάξει τις ρυθμίσεις.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε επίσης να αποτραπεί η Google από το να παρέχει προτιμησιακή πρόσβαση στη μηχανή αναζήτησής της σε συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της σύστημα για κινητά Android. Εάν η Google παραβίαζε αυτόν τον κανόνα στο μέλλον, θα έπρεπε επίσης να εκχωρήσει το Android σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης. Το Android τρέχει» σε δισεκατομμύρια smartphone από κατασκευαστές όπως η Samsung, μαζί με τις συσκευές Pixel της Google.
Η Google θα απαγορευόταν επίσης να πληρώσει για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης, συμπεριλαμβανομένου του Chrome υπό τον νέο του ιδιοκτήτη. Η Google πληρώνει επί του παρόντος στην Apple δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να είναι η προεπιλογή στο πρόγραμμα περιήγησής της στο Safari.
«Η λύση πρέπει να επιτρέπει και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός απεριόριστου οικοσυστήματος αναζήτησης που προκαλεί είσοδο, ανταγωνισμό και καινοτομία καθώς οι αντίπαλοι αγωνίζονται για να κερδίσουν την επιχείρηση των καταναλωτών και των διαφημιστών», αναφέρει το υπουργείο και πάνω από δώδεκα ενάγοντες.
Η πρόταση της κυβέρνησης εστιάζει επίσης στον ρόλο της Google στη νέα αγορά τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αρχίζει να εκτοπίζει την παραδοσιακή αναζήτηση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει το δικαστήριο να υποχρεώσει την Google να επιτρέψει στους εκδότες ιστοτόπων να εξαιρεθούν από τη χρήση των δεδομένων τους για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της. Εναλλακτικά, ο «γίγαντας αναζήτησης» θα μπορούσε να πληρώσει τους εκδότες για να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τους.
Ο Κεντ Γουόκερ, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, περιέγραψε την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως μια «εξαιρετικά ευρεία πρόταση» που θα «έβλαπτε τους Αμερικανούς και την παγκόσμια τεχνολογική ηγεσία της Αμερικής». Είπε ότι η Google θα καταθέσει τη δική της απάντηση στο δικαστήριο τον Δεκέμβριο.
Περίπου οι μισές αναζητήσεις στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται μέσω προϊόντων για τα οποία η Google έχει πληρώσει για να είναι η προεπιλογή, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων Android, συσκευών Apple και προγραμμάτων περιήγησης όπως ο Firefox, σύμφωνα με τη γνώμη του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Aμιτ Μέχτα. Ένα άλλο 20% περνά από προγράμματα περιήγησης Chrome που έχουν κατεβάσει οι ίδιοι οι χρήστες και από προεπιλογή στην αναζήτηση Google.
Οι διαφημίσεις δίπλα στα αποτελέσματα αναζήτησης αντιπροσώπευαν το 57% της μητρικής Alphabet της Google ύψους 307 δισ. δολαρίων εσόδων πέρυσι. Ο Μέχτα θα επιβλέπει μια δοκιμή που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τις αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις της Google. Ο δικαστής είπε ότι σκοπεύει να αποφασίσει μέχρι τον Αύγουστο. Η Google αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφασή της. Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την τελική απόφαση για μήνες ή χρόνια.
Η κατάθεση της Τετάρτης αποτελεί το ορόσημο μιας νομικής προσπάθειας των αντιμονοπωλιακών αρχών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αμβλύνουν την κυριαρχία της λεγόμενης Βig Tech, με πρωταγωνιστές τη Google, την Apple και το Amazon.com. Η Google ήταν η πρώτη από τους κατηγορούμενους που έφτασε σε αίθουσα δικαστηρίου και η πρόταση για την απόσχιση του Chrome δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η κυβέρνηση για να μειώσει σε μέγεθος τους τεχνολογικούς γίγαντες.