Όταν η Άνγκελα Μέρκελ συνάντησε τον Τραμπ και τον Πούτιν: Όλα όσα λέει στα απομνημονεύματά της


Άγνωστες πτυχές από τη ζωή και την πολιτική της πορεία αποκαλύπτει στα απομνηνεύματά της η Άνγκελα Μέρκελ. Το πολυαναμενόμενο βιβλίο της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας με τίτλο «Ελευθερία» θα δημοσιευθεί σε περισσότερες από 30 χώρες στις 26 Νοεμβρίου

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε συμβουλές από τον Πάπα για τη «διαχείριση» του Ντόναλντ Τραμπ όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ, ελπίζοντας να βρει τρόπους να πείσει έναν άνδρα που θεωρούσε ότι είχε τη νοοτροπία «ενός κατασκευαστή ακινήτων που είτε κερδίζει είτε χάνει» να μην εγκαταλείψει τις κλιματικές συμφωνίες του Παρισιού.

Στα απομνημονεύματά της, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αργά το απόγευμα της Τετάρτης, η πρώην «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας εξέθεσε τις δυσκολίες της στην αντιμετώπιση του Τραμπ, ο οποίος, όπως είπε, της φαινόταν γοητευμένος από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες.

«Έβλεπε τα πάντα από την οπτική γωνία του κατασκευαστή ακινήτων που ήταν πριν μπει στην πολιτική», έγραψε. «Κάθε αγροτεμάχιο μπορούσε να πουληθεί μόνο μία φορά, και αν δεν το έπαιρνε εκείνος θα το έπαιρνε κάποιος άλλος. Έτσι έβλεπε τον κόσμο». Ο Πάπας Φραγκίσκος, όταν η Μέρκελ του ζήτησε, σε γενικές γραμμές, συμβουλές για την αντιμετώπιση ανθρώπων «με θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις», κατάλαβε αμέσως ότι αναφερόταν στον Τραμπ και την επιθυμία του να εγκαταλείψει τις συμφωνίες για το κλίμα, έγραψε. «Λύγισε, λύγισε, λύγισε, αλλά φρόντισε να μην σπάσει», είχε πει λακωνικά στη Μέρκελ, σύμφωνα με τα απομνημονεύματά της.

Όταν ο Τραμπ ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2017, η Μέρκελ ήταν από τους μακροβιότερους εκλεγμένους ηγέτες στον κόσμο και μακράν η πολιτικός με την μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ, καθώς διαμόρφωσε τη Γερμανία και την απάντηση της γηραιάς ηπείρου στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, την πανδημία της COVID-19 και την αρχική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.

Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου ανησυχούσε για την προεδρία του Τραμπ, η αγέρωχη συμπεριφορά της Μέρκελ και οι συχνές επικλήσεις της σε αξίες όπως η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα οδήγησαν ορισμένους να την αποκαλούν αληθινή «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου» – ένα επίθετο που παραδοσιακά προορίζεται για τους προέδρους των ΗΠΑ.

Γραμμένο πριν από την επανεκλογή του Τραμπ, το βιβλίο εκφράζει την «ειλικρινή ελπίδα» ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα νικούσε τον αντίπαλό της.
Τα απομνημονεύματά της, με τίτλο «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021» (Freedom: Memories 1954-2021) θα δημοσιευθούν σε περισσότερες από 30 χώρες στις 26 Νοεμβρίου. Θα κυκλοφορήσει το βιβλίο στις ΗΠΑ μια εβδομάδα αργότερα σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο η πρώην καγκελάριος είχε σφυρυλατήσει στενή πολιτική σχέση.

Η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Γερμανίας παρέμενε δημοφιλής στους ψηφοφόρους ακόμη και στο τέλος των 16 χρόνων στην εξουσία, αλλά η κληρονομιά της έχει τεθεί στο μικροσκόπιο, με ορισμένους να κατηγορούν την τεράστια εξάρτηση της χώρας της από τη ρωσική ενέργεια τόσο για την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 όσο και για την τρέχουσα οικονομική ύφεση της Γερμανίας.

Η ίδια η Μέρκελ δεν έχει εκφράσει καμία μεταμέλεια για τις πολιτικές της για τη Ρωσία και κράτησε χαμηλό προφίλ από τότε που αποχώρησε από την εξουσία. Στα δημοσιευμένα αποσπάσματα των απομνημονεύσεών της, συζητά τις πολλές συναντήσεις της με τον Πούτιν, περιγράφοντας πώς την φάνηκε ένας άντρας απελπισμένος να τον πάρουν στα σοβαρά.

«Τον βίωσα ως κάποιον που δεν ήθελε να μην τον σέβονται, έτοιμο να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή», έγραψε. «Μπορεί να σας φανεί αυτό παιδικό και περιφρονητικό, μπορεί να κουνήσετε το κεφάλι σας γι’ αυτό. Αλλά αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία δεν εξαφανίστηκε ποτέ από τον χάρτη». Κάποια στιγμή φαίνεται να υποδηλώνει ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022 ήταν συγχρονισμένη να συμπέσει με την αποχώρησή της από το αξίωμα. «Δεν θα είσαι πάντα καγκελάριος και μετά θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», είπε για την Ουκρανία. «Και θέλω να το αποτρέψω αυτό».

Ορισμένοι ηγέτες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πρόσθεσε, ήταν ένοχοι για…ευσεβείς πόθους: «Φαίνεται ότι θέλουν η χώρα απλώς να εξαφανιστεί, να μην υπάρχει. Δεν μπορούσα να τους κατηγορήσω… Αλλά η Ρωσία, οπλισμένη με βαριά πυρηνικά όπλα, υπήρχε» αναφέρει


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ