Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι μια κλασική συνταγή που μας γεμίζει με τις γεύσεις και τα αρώματα του φθινοπώρου. Με τη φυσική γλύκα της κολοκύθας, τα αρωματικά μπαχαρικά, και την τραγανή της κρούστα, αυτή η πίτα είναι ιδανική για να συνοδεύσετε έναν καφέ ή τσάι σε μια δροσερή φθινοπωρινή μέρα.
Κολοκυθόπιτα με κανέλα και σταφίδες – Υλικά
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό γλυκιά κολοκύθα, τριμμένη
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρίφαλο
- 50 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
- 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml νερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία γέμισης: Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε την τριμμένη κολοκύθα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, και το γαρίφαλο μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα υγρά της. Αν θέλετε, προσθέστε τις σταφίδες και τα καρύδια.
- Ετοιμασία ζύμης: Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Συναρμολόγηση: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγουμε το ένα μέρος σε φύλλο και το τοποθετούμε σε ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
- Ψήσιμο: Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Συμβουλή:
Σερβίρετε την πίτα ζεστή με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή πασπαλίστε τη με άχνη ζάχαρη για επιπλέον γλύκα!