ΗΠΑ: Κλείνει την πρεσβεία της στο Κίεβο λόγω απειλής αεροπορικής επίθεσης


Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας τους στο Κίεβο, επικαλούμενες συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση στις 20 Νοεμβρίου 2024.

Η Ρωσία εξέφρασε την Τρίτη απειλές για «κατάλληλη» απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως είσοδο του πολέμου σε «νέα φάση». Παράλληλα, προειδοποίησε για αυξημένες πιθανότητες χρήσης πυρηνικών όπλων. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει πως η χρήση δυτικών πυραύλων από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος θα συνιστούσε «πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρείχαν βοήθεια στην Ουκρανία για την επίθεση σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι στις 03:25 τοπική ώρα (02:25 ώρα Ελλάδας) η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους ATACMS, πέντε εκ των οποίων καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα, ενώ ένας προκάλεσε ζημιές.

Η επίθεση επιβεβαιώθηκε ανώνυμα από ουκρανό αξιωματούχο, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει τέτοιους πυραύλους και θα συνεχίσει να τους χρησιμοποιεί. Ο Λαβρόφ, σε δηλώσεις του στη σύνοδο της G20, θεώρησε ότι αυτό σηματοδοτεί την πρόθεση της Δύσης να κλιμακώσει τη σύγκρουση και προανήγγειλε ρωσική αντίδραση.

Ο Λαβρόφ κάλεσε τις δυτικές χώρες να εξετάσουν το νέο ρωσικό δόγμα χρήσης πυρηνικών όπλων, που υπογράφηκε από τον Πούτιν. Το δόγμα διευρύνει τις περιπτώσεις όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά, ακόμη και αν η επίθεση προέρχεται από χώρα χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, μια σαφής αναφορά στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες αντέδρασαν καταδικάζοντας τη «μη υπεύθυνη» ρητορική της Ρωσίας. Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις προετοιμασίας για χρήση πυρηνικών από τη Μόσχα. Παρόμοια θέση υιοθέτησαν και ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που κάλεσε για λογική αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για αποκλιμάκωση.

Στον απόηχο της επίθεσης, ο Ζελένσκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτίμησε ότι ο πόλεμος ενδέχεται να κριθεί το 2025. Ανέφερε ότι η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να περιμένει την αποχώρηση του Πούτιν από την εξουσία για να αποκαταστήσει πλήρως την κυριαρχία της, υπονοώντας για πρώτη φορά την πιθανότητα προσωρινής απώλειας εδαφών.

Στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν, ενώ διπλωματικά η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο για ενδεχόμενες παραχωρήσεις. Ωστόσο, χώρες όπως η Πολωνία επαναβεβαιώνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απόφαση ελήφθη για την προστασία του προσωπικού και των Αμερικανών πολιτών στην περιοχή. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας έχουν λάβει οδηγίες να καταφύγουν στη θέση τους, ενώ συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να καταφύγουν αμέσως σε περίπτωση αεροπορικού συναγερμού.

Προηγούμενες ενέργειες εκκένωσης

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ λαμβάνουν τέτοια μέτρα στην Ουκρανία. Τον Ιανουάριο του 2022, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δώσει εντολή αποχώρησης όλου του μη απαραίτητου προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία.

Συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία

Παρά το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Πρόσφατα, επισπεύδουν την παράδοση πυραύλων Patriot και NASAMS στο Κίεβο, ενισχύοντας την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, και οι αμερικανικές αρχές προτρέπουν τους πολίτες τους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ