Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον, αλλά έχει άμεσες συνέπειες και στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των ματιών. Η αύξηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαίτερα των μικροσωματιδίων (PM), συνδέεται με σημαντική αύξηση των οφθαλμικών προβλημάτων.
Ατμοσφαιρική ρύπανση και οφθαλμικές παθήσεις
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, που δημοσιεύθηκε στο “Clinical Ophthalmology”, ανέδειξε τη σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων PM και αυξημένων επισκέψεων σε οφθαλμιάτρους για ερεθισμούς και αλλεργίες στα μάτια. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ντένβερ, καταγράφηκαν 144.313 επισκέψεις για οφθαλμικές ενοχλήσεις κατά την περίοδο με υψηλά επίπεδα PM, αριθμός 2,2 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο.
Επιπεφυκίτιδα: Μια συχνή παρενέργεια
Η επιπεφυκίτιδα αναδείχθηκε ως η δεύτερη συχνότερη οφθαλμοπάθεια, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των επισκέψεων. Η συχνότητα εμφάνισης της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας έχει αυξηθεί παγκοσμίως, με παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση να συμβάλλουν σε αυτή την αύξηση.
Περιορισμένες μελέτες και ανάγκη για περισσότερη έρευνα
Παρά τις δηλώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία της ανθρωπότητας, οι μελέτες σχετικά με την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των οφθαλμών είναι περιορισμένες. Η Δρ. Τζένιφερ Πατνάικ, επικεφαλής της μελέτης, υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα ώστε να κατανοηθεί καλύτερα πώς το κλίμα και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επηρεάζουν την υγεία των ματιών.
Οι ερευνητές στοχεύουν στην ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών και νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων προσαρμοσμένων στις περιβαλλοντικές επιδράσεις, με σκοπό την προστασία των ευάλωτων ασθενών σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο καθηγητής Μάλικ Καχούκ τονίζει ότι τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για βαθύτερη κατανόηση του πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία των οφθαλμών.