Είναι ξεκάθαρο ότι η άθληση προσφέρει οφέλη τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, παίζει πολύ μεγαλύτερο θετικό ρόλο στον ψυχολογικό τομέα απ’ ότι μια καλή οικονομική κατάσταση! Συγκεκριμένα, αυτό είναι που υποστηρίζει μια έρευνα που έκαναν από κοινού τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γιέιλ και η οποία βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 1,2 εκατομμύρια Αμερικάνους.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: «Πόσες φορές τον τελευταίο μήνα ένιωσες σε κακό επίπεδο ψυχολογικά, σαν να σε κατακλύζει το στρες, η μελαγχολία και τα συναισθηματικά προβλήματα»;
Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης και αναφορικά με τις σωματικές τους δραστηριότητες. Για την ακρίβεια, έπρεπε να απαντήσουν ποιες είναι οι σωματικές του δραστηριότητες απαντώντας σε μια λίστα με 75 από αυτές, που ξεκινούσε από την ενασχόληση με τα παιδιά στο σπίτι και κατέληγε στο τρέξιμο, την ποδηλασία και τη γυμναστική με βαράκια.
Η μελέτη
Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι γυμνάζονταν συστηματικά ένιωθαν να βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση περίπου 35 μέρες το χρόνο ενώ οι μη ενεργοί για περίπου 18 μέρες παραπάνω το χρόνο από τους πρώτους.
Ταυτόχρονα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι γυμνάζονται νιώθουν ακριβώς το ίδιο καλά με όσους δεν γυμνάζονται αλλά βγάζουν ετησίως 20.000 ευρώ παραπάνω από τους πρώτους. Με απλά λόγια, πρέπει να βγάζεις πολλά παραπάνω από κάποιον που γυμνάζεται για να έχεις την ψυχική του υγεία.
Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται αυτόματα και πως όσο πιο πολύ αθλείσαι τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι. «Η σχέση ανάμεσα στην συστηματική άσκηση και την συναισθηματική σταθερότητα είναι κάτι που χτίζεται σιγά-σιγά», λέει ο φοιτητής Άνταμ Τσεκράουντ από το Γέιλ που πήρε μέρος στην έρευνα. Με άλλα λόγια, αυτό που λέει ο Τσεκράουντ είναι να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου και ξεκουράζεσαι επαρκώς αντί να γυμνάζεσαι διαρκώς σαν να μην υπάρχει αύριο.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως τρεις με πέντε προπονήσεις την εβδομάδα με την καθεμία να διαρκεί από 30 μέχρι 60 λεπτά είναι μια ιδανική κατάσταση. Τονίζουν επίσης πως καλό είναι να προτιμάς τα ομαδικά αθλήματα διότι προωθούν την κοινωνικοποίηση και κατ’ επέκταση την καλή ψυχική υγεία.
Το τρεξιμο
Φυσικά το τρέξιμο είναι μια άλλη εντελώς κατάσταση, δεδομένου ότι η κοινωνικοποίηση μέσω των αγώνων δρόμου, είναι το ζητούμενο για πολλούς που επιλέγουν να συμμετάσχουν.
Από τη στιγμή που η κοινότητα των δρομέων έχει μεγαλώσει, το τρέξιμο είναι ένα από τα αθλήματα που σε κάνει πιο κοινωνικό και σίγουρα πιο χαρούμενο.