Το γιουβέτσι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά πιάτα. Ωστόσο αν θέλετε κάτι πιο ψαγμένο αντί για το συνηθισμένο αρνί ή μοσχάρι, αυτή η παραλλαγή περιλαμβάνει θαλασσινά, δίνοντας στο πιάτο μια γεύση. Είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τα μεσογειακά πιάτα και θέλουν να εντυπωσιάσουν με μια διαφορετική προσέγγιση της κλασσικής συνταγής.
Συνταγή για γιουβέτσι με θαλασσινά -Υλικά
- 400 γρ. κριθαράκι
- 200 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 200 γρ. μύδια με το κέλυφος
- 150 γρ. καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες
- 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 1 κουτί (400 γρ.) ντομάτα κονκασέ
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 4 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών ή ψαριού
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Αλάτι και πιπέρι
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
- Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και την κονκασέ και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά.
- Σταδιακά προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας, ώστε να μην κολλήσει.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πήλινο σκεύος γιουβέτσι και προσθέτουμε τα ψαρικά, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε με πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
Απολαύστε ένα εξαιρετικά γευστικό πιάτο που φέρνει την Ελλάδα στο πιάτο σας!