Όταν εξερράγησαν ηφαίστεια στη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού – Τι δείχνει νέα έρευνα


Η σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη

Ηφαίστεια εξερράγησαν στη μυστηριώδη μακρινή πλευρά του φεγγαριού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές.

Η ανάλυση των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από μια κινεζική αποστολή βρήκε θραύσματα βασάλτη (ηφαιστειακό πέτρωμα που σχηματίστηκε έπειτα από έκρηξη). Τα εν λόγω θραύσματα χρονολογούνται περισσότερα από 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Nature and Science την Παρασκευή.

Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη συγκεκριμένη πλευρά του φεγγαριού, την οποία μπορούμε να δούμε από τη Γη, η «σκοτεινή πλευρά» είναι πολύ διαφορετική στη γεωλογία της και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη.

Τα δείγματα βράχου και σκόνης – τα πρώτα που ανασύρθηκαν από την μακρινή πλευρά της Σελήνης – συλλέχθηκαν από το διαστημόπλοιο Chang’e-6, έπειτα από μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη αποστολή διάρκειας σχεδόν δύο μηνών.

Με επικεφαλής ειδικούς από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ραδιομετρική χρονολόγηση για να προσδιορίσουν την ηλικία του ηφαιστειακού βράχου.

Η ανάλυσή τους αποκάλυψε επίσης μια «εκπληκτικά νεαρή» έκρηξη που συνέβη πριν από περίπου 2,83 δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι που δεν έχει βρεθεί στην κοντινή πλευρά της Σελήνης.

«Πρόκειται για μια απίστευτα συναρπαστική μελέτη», ισχυρίστηκε ο καθηγητής Qiuli Li από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής σε μια λεπτομερή αξιολόγηση από ομοτίμους.

«Είναι η πρώτη γεωχρονολογική μελέτη που προέρχεται από τα δείγματα Chang’e-6 και θα είναι τεράστιας σημασίας για την κοινότητα της σεληνιακής και της πλανητικής επιστήμης».

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ως η «σκοτεινή πλευρά», αυτό το μέρος της Σελήνης λαμβάνει στην πραγματικότητα άφθονο ηλιακό φως – απλώς δεν το βλέπουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η Σελήνη είναι «κλειδωμένη» απέναντι στη Γη και χρειάζεται τον ίδιο χρόνο για να περιστραφεί γύρω από τον πλανήτη μας, δηλαδή περίπου 27 ημέρες. Πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια πλευρά είναι πάντα στραμμένη προς εμάς.

Η πρώτη εικόνα της μακρινής πλευράς τραβήχτηκε το 1959 από το σοβιετικό διαστημόπλοιο, Luna 3. Ήταν γεμάτη κόκκους, ωστόσο χάρισε μια ματιά της Σελήνης από διαφορετική οπτική γωνία. Έκτοτε έχουν μεταδοθεί πολλές εικόνες υψηλότερης ευκρίνειας, συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού βίντεο που δείχνει τη Σελήνη από τη μακρινή πλευρά, με τη Γη στο φόντο.

*Με πληροφορίες από BBC


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ