Η αύξηση του πληθυσμού των ελεφάντων έχει οδηγήσει σε αύξηση συγκρούσεων με τους κατοίκους των αγροτικών χωριών στη Κένυα
Στην Κένυα, στις παρυφές του θρυλικού Εθνικού Πάρκου Τσάβο, οι αφρικανικές μέλισσες ζουν χαρούμενες κοντά σε σειρές καλοδιατηρημένων καλλιεργειών.
Πρόκειται για μια σκηνή που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη σε αυτές τις αγροτικές περιοχές και οφείλεται σε μια ακραία ανάγκη – να αποτρέψουν τους ελέφαντες από το να εισβάλλουν σε αγροτικές εκτάσεις, να τρώνε τις καλλιέργειες και να καταστρέφουν σπίτια.
«Οι μέλισσες και οι κυψέλες ήρθαν να μας σώσουν», δήλωσε η Κενυάτισσα αγρότισσα Charity Mwangome «Παλιά μισούσαμε πολύ τους ελέφαντες».
Η Mwangome δήλωσε στο AFP ότι η ίδια και πολλοί αγρότες σαν κι αυτήν ζουν με τον διαρκή φόβο ότι αυτά τα ζώα βάρους 8 τόνων θα έρθουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να φάνε και να καταπατήσουν τις εκτάσεις.
Η διατήρηση των ελεφάντων έχει σημειώσει δραματική επιτυχία στο Τσάβο, όπου ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 300% από τη δεκαετία του 1990 και έχει φτάσει τους 15.000. Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού τους έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση των συγκρούσεων με τους κατοίκους των αγροτικών χωριών.
Για να το καταπολεμήσει αυτό, η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Elephants εργάζεται για να μετατρέψει τους χωρικούς σε μελισσοκόμους. Το κόστος είναι σχεδόν 1.000 δολάρια για να μπορέσει κάποιος να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό ελάττωμα. Παρ’ όλα αυτά το ίδιο έχει στρατολογήσει 49 μελισσοκόμους μέχρι στιγμής. Το μέλι είναι ένα πολύτιμο αγαθό που μπορεί να αποφέρει αρκετά χρήματα με μερικά μόνο βάζα.
Οι ελέφαντες, εν τω μεταξύ, τρομάζουν από το βουητό των 70.000 μελισσών. Οι κυψέλες που εγκατέστησε η οργάνωση Save the Elephants είναι κρεμασμένες πάνω σε συρματόπλεγμα για να προστατεύονται από τους ασβούς, αλλά χρησιμεύουν επίσης και για τους ελέφαντες που είναι αρκετά θαρραλέοι για να εξερευνήσουν τον ήχο.
Επιτυχημένες μελισσοκομικές επιχειρήσεις έχουν επίσης εγκατασταθεί στη Ζάμπια στο Μαλάουι – γύρω από προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα που είναι γεμάτα με άγρια ζώα.
Με πληροφορίες από Good News Network