Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως αναψυκτικά διαίτης, συσκευασμένα κράκερ, ορισμένα δημητριακά πρωινού και επιδόρπια γιαουρτιού, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics».
Επίδραση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C), η οποία αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο των τιμών του σακχάρου του αίματος κατά το τελευταίο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσίασαν αύξηση της HbA1C κατά 0,28 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο. Αντίθετα, όσοι κατανάλωναν περισσότερα ελάχιστα επεξεργασμένα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσίασαν μείωση της HbA1C κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες.
Συστατικά που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν όχι μόνο υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, αλλά και πλήθος προσθέτων, όπως τεχνητές γεύσεις, χρώματα, γλυκαντικά και γαλακτωματοποιητές. Αυτά τα πρόσθετα μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη χειροτέρευση του ελέγχου του διαβήτη.
Συστάσεις για τη διατροφή των διαβητικών
Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Η αντικατάσταση αυτών των τροφίμων με ελάχιστα επεξεργασμένα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών του διαβήτη.