Το ιρανικό κράτος δήλωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει μια «κλινική θεραπείας» για τις γυναίκες που αψηφούν τους νόμους περί υποχρεωτικής χρήσης του χιτζάμπ, οι οποίοι απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους δημοσίως.
Σύμφωνα με το Guardian, το άνοιγμα μιας «κλινικής θεραπείας για την αφαίρεση του χιτζάμπ» ανακοίνωσε ο Mehri Talebi Darestani, επικεφαλής του Τμήματος Γυναικών και Οικογένειας του Αρχηγείου της Τεχεράνης για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη των ηθών. Είπε ότι η κλινική θα προσφέρει «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία για την αφαίρεση του χιτζάμπ».
Οι ιρανικές γυναίκες και οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν την οργή τους για την ανακοίνωση.
Η Σίμα Σαμπέτ, μια Ιρανή δημοσιογράφος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έγινε στόχος ιρανικής απόπειρας δολοφονίας πέρυσι, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι «ντροπιαστική», προσθέτοντας ότι: «Η ιδέα της ίδρυσης κλινικών για τη “θεραπεία” των μη καλυμμένων γυναικών είναι ανατριχιαστική. Οι άνθρωποι διαχωρίζονται από την κοινωνία απλώς και μόνο επειδή δεν συμμορφώνονται με την κυρίαρχη ιδεολογία».
Ο Ιρανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hossein Raeesi δήλωσε ότι η ιδέα μιας κλινικής για τη θεραπεία γυναικών που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους περί χιτζάμπ δεν είναι «ούτε ισλαμική ούτε ευθυγραμμίζεται με την ιρανική νομοθεσία». Είπε επίσης ότι ήταν ανησυχητικό το γεγονός ότι η δήλωση προήλθε από το Τμήμα Γυναικών και Οικογένειας του Αρχηγείου της Τεχεράνης για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη των Ηθών, το οποίο υπάγεται στην άμεση εξουσία του ανώτατου ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ.
Η είδηση διαδόθηκε έκτοτε μεταξύ των ομάδων διαμαρτυρίας «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και των φοιτητριών, προκαλώντας φόβο και αντίσταση.
Μια νεαρή γυναίκα από το Ιράν, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Δεν θα είναι κλινική, θα είναι φυλακή. Παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα και έχουμε διακοπές ρεύματος, αλλά ένα κομμάτι ύφασμα είναι αυτό για το οποίο ανησυχεί αυτό το κράτος. Αν υπήρχε μια στιγμή για όλους μας να επιστρέψουμε στους δρόμους, αυτή είναι τώρα, αλλιώς θα μας κλείσουν όλους μέσα».
Η φοιτήτρια που γδύθηκε ως διαμαρτυρία
Η ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα της κλινικής έρχεται μετά την αναφορά των κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι μια φοιτήτρια που συνελήφθη αφού γδύθηκε σε μια πανεπιστημιούπολη της Τεχεράνης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχθηκε από τους φρουρούς ασφαλείας της πανεπιστημιούπολης για παραβίαση του νόμου περί χιτζάμπ, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική.
Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για βασανιστήρια, βία και αναγκαστική φαρμακευτική αγωγή σε διαδηλωτές και πολιτικούς διαφωνούντες που θεωρούνται ψυχικά ασταθείς από τις Αρχές και τοποθετούνται σε κρατικές ψυχιατρικές υπηρεσίες.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία για την καταστολή των γυναικών που θεωρείται ότι παραβιάζουν τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας του Ιράν, λέγοντας ότι υπήρξε μια πρόσφατη έξαρση συλλήψεων, βίαιων εξαφανίσεων και κλεισίματος επιχειρήσεων που συνδέονται με θεωρούμενες παραβιάσεις των νόμων περί χιτζάμπ.
Την περασμένη εβδομάδα, το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ανέδειξε την περίπτωση της Ροσανάκ Μολαέι Αλισάχ, μιας 25χρονης γυναίκας η οποία, όπως είπε, συνελήφθη αφού αντιμετώπισε έναν άνδρα που την παρενόχλησε στο δρόμο για το χιτζάμπ της. Η ΜΚΟ ανέφερε ότι είναι άγνωστο πού βρίσκεται σήμερα.