Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Με απαλή γεύση και μοναδικό άρωμα, οι λαχανοντολμάδες συνδυάζουν το πλούσιο άρωμα του λάχανου με τη γέμιση από κιμά και ρύζι. Πρόκειται για ένα φαγητό που θυμίζει οικογενειακά τραπέζια και παραδοσιακές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά. Ας δούμε πώς μπορείτε να φτιάξετε αυτό το νόστιμο πιάτο με τον σωστό τρόπο, χωρίς να σας δυσκολέψει το δίπλωμα των φύλλων και να μην αναδύει δυσάρεστη μυρωδιά.
Λαχανοντολμάδες – Υλικά
- 1 μέτριο λάχανο
- 500 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
- 1 φλιτζάνι ρύζι (γλασέ)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 αυγό για το αυγολέμονο
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του λάχανου:
- Αφαιρέστε το σκληρό κεντρικό μέρος του λάχανου με ένα μαχαίρι.
- Βάλτε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράστε το για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα. Στραγγίξτε και αφήστε το να κρυώσει.
- Ετοιμασία της γέμισης:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέστε το χυμό από 1 λεμόνι και ανακατέψτε καλά.
- Δίπλωμα των λαχανοντολμάδων:
- Απλώστε κάθε φύλλο λάχανου και βάλτε μία κουταλιά γέμιση στο κέντρο.
- Διπλώστε πρώτα τα πλαϊνά και στη συνέχεια τυλίξτε σε ρολό. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά σφιγμένοι για να μη διαλυθούν στο μαγείρεμα.
- Μαγείρεμα:
- Στρώστε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά φύλλα λάχανου (για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες).
- Τοποθετήστε τους λαχανοντολμάδες σε σειρές, σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον.
- Περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό του δεύτερου λεμονιού. Προσθέστε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν.
- Βάλτε ένα πιάτο πάνω στους ντολμάδες (για να μη διαλυθούν) και σιγοβράστε για περίπου 45 λεπτά.
- Αυγολέμονο:
- Χτυπήστε το αυγό σε ένα μπολ και προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού.
- Σταδιακά προσθέστε λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς.
- Περιχύστε το αυγολέμονο πάνω στους ντολμάδες πριν το σερβίρισμα.
Συμβουλές για τέλειους λαχανοντολμάδες
- Για να διπλώσουν εύκολα τα φύλλα: Αφήστε τα φύλλα λάχανου να κρυώσουν λίγο μετά το βράσιμο, ώστε να μαλακώσουν και να είναι ευέλικτα.
- Για να μην μυρίζει το λάχανο: Προσθέστε μια κουταλιά ξύδι στο νερό βρασίματος του λάχανου. Αυτό βοηθά στη μείωση της χαρακτηριστικής μυρωδιάς του λάχανου.
- Για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα: Βάλτε ένα πιάτο πάνω από τους λαχανοντολμάδες κατά τη διάρκεια του βρασίματος για να τους κρατήσετε σταθερούς.