«Σπάνια απόφαση για τους συνταξιούχους»: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι βρίσκονται στην αναμονή


Δικαίωση διά της νομικής οδού για τα αναδρομικά 49 συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων

Ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιώργος Αγραπίδης, στέκεται στην ουσία της απόφασης αλλά και το δεδικασμένο που δημιουργείται δυνητικά με «φόντο» το πόρισμα του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Σε μία απόφαση – «σταθμός» (10856/2024), το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε 49 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν ασκήσει ομαδική αγωγή προκειμένου να διεκδικήσουν αναδρομικά που φθάνουν έως τα 1.776 ευρώ.

Οι περικοπές, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές, αφορούσαν την επικουρική τους σύνταξη από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων και είχαν εφαρμοσθεί από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Ο δικηγόρος – εργατολόγος με εξειδίκευση στο χειρισμό θεμάτων Ασφαλιστικού / Συνταξιοδοτικού Δικαίου, Γιώργος Αγραπίδης, μίλησε για την ουσία της σημερινής (12/11) απόφασης αλλά και το δεδικασμένο που δημιουργείται δυνητικά με «φόντο» το πόρισμα του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με τη συνταγματικότητα των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, σε συνέντευξη.

«Οι δύο περιπτώσεις είναι συσχετισμένες»

«Αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Δηλαδή, το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έκρινε περί συνταγματικότητας αναφορικά με κάποιες περικοπές επικουρικών συντάξεων αλλά και Δώρων που αφορούσαν το περίφημο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 (όταν και άρχισε να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου), ενώ δεν έχει κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο κάτι ειδικότερο. Φυσικά και υπάρχει το δικαίωμα να γίνει αυτό, βάσει Συντάγματος.

Οι δύο υποθέσεις είναι συσχετισμένες. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει περί συνταγματικότητας (ή μη) των επικουρικών συντάξεων αλλά και των Δώρων. Όσον αφορά το ΤΕΑΔΥ, τα Δώρα είχαν καταργηθεί ήδη από το Μνημόνιο (Νόμος 4093/2012). Όμως, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι τόσο οι περικοπές των συντάξεων, όσο και των Δώρων ήταν αντισυνταγματικές.

Το ΑΕΔ θα κρίνει το ίδιο ζήτημα. Λογικά, θα κρίνει ότι ο “κόφτης” στα Δώρα ήταν αντισυνταγματική, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αυτό που θα αποφανθεί για τις περικοπές των συντάξεων. Γι’ αυτό οι δύο περιπτώσεις είναι συσχετισμένες», σημείωσε αρχικά ο κ. Αγραπίδης.

«Όσοι δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, πιθανότατα δεν θα λάβουν χρήματα»

«Όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, λογικά δεν θα λάβουν χρήματα. Οι αποφάσεις θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους, μονάχα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε μία επεκτατική πολιτική», προσέθεσε.

«Φυσικά και η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να επηρεάσει αυτήν για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Όλες αυτές οι υποθέσεις περί συνταγματικότητας δημιουργούν προβληματισμό στην εκάστοτε κυβέρνηση, διότι εάν δικαιωθούν οι πολίτες, πρέπει να αναζητηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Αποτελεί πολιτική απόφαση εάν κερδίσουν τελικώς όλοι οι συνταξιούχοι.

Σε περίπτωση εναντίωσης της πρωτόδικης απόφασης από το Δημόσιο, η απόφαση οδηγείται στο Εφετείο και ούτω καθεξής· εφόσον η απόφαση παραμείνει και σε δεύτερο βαθμό, το κράτος έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πάντως, εκτιμώ ότι η Πολιτεία θα ακολουθήσει μία ακολουθία οικονομικών ικανοποιήσεων και των υπολοίπων, επειδή έχουν προσφύγει πάρα πολλοί άνθρωποι με αντίστοιχα αιτήματα», επεσήμανε ακόμη ο δικηγόρος – εργατολόγος με εξειδίκευση στο χειρισμό θεμάτων Ασφαλιστικού / Συνταξιοδοτικού Δικαίου, Γιώργος Αγραπίδης.

Πλέον, τα βλέμματα των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων στρέφονται στην απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα (δεν αποκλείεται ακόμη και μέσα στον μήνα) και πρόκειται να λύσει τη διαφωνία μεταξύ του Αρείου Πάγου (να μη δοθούν) και του ΣτΕ (να δοθούν και μάλιστα, με πολλαπλές αποφάσεις).

Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ