Αν λατρεύετε τα γλυκά με δροσερή και λεμονάτη γεύση, τότε αυτή η τάρτα με κρέμα λεμονιού είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε! Η συνταγή συνδυάζει μια βελούδινη κρέμα λεμονιού με τραγανή βάση τάρτας, προσφέροντας ένα πλούσιο και αρωματικό επιδόρπιο. Η κρέμα λεμονιού είναι ιδανική όχι μόνο για αυτήν την τάρτα, αλλά και για γέμιση σε κέικ, πάβλοβα ή ακόμα και για επάλειψη σε ψωμί για ένα γλυκό πρωινό.
Συνταγή
Υλικά για την κρέμα λεμονιού (Lemon Curd)
- 3 μεγάλα αυγά
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1/2 φλιτζάνι χυμός λεμονιού (περίπου 3-4 λεμόνια)
- 100 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
Εκτέλεση για την κρέμα λεμονιού
- Σε ένα κατσαρολάκι, χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη με σύρμα μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε.
- Ζεστάνετε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να αποκτήσει κρεμώδη υφή (περίπου 7-10 λεπτά).
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως.
- Αφήστε την κρέμα να κρυώσει και αποθηκεύστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη χρήση.
Υλικά για την τάρτα
- 1 φύλλο ζύμης για τάρτα (ή 250 γρ. μπισκότα digestive και 100 γρ. βούτυρο για βάση μπισκότου)
- 1 δόση κρέμα λεμονιού (όπως παραπάνω)
- 200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε σαντιγί
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
- Φρέσκα φρούτα για γαρνίρισμα (π.χ. φράουλες, βατόμουρα, φύλλα δυόσμου)
Εκτέλεση για την τάρτα
- Προετοιμασία της βάσης: Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη ζύμη, απλώστε τη σε ταρτιέρα και τρυπήστε τη με ένα πιρούνι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αν προτιμάτε βάση μπισκότου, αναμείξτε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και πιέστε το μίγμα σε ταρτιέρα, βάζοντάς το στο ψυγείο για 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
- Συναρμολόγηση: Αφού κρυώσει η βάση, απλώστε μια παχιά στρώση κρέμας λεμονιού και αφήστε την να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μαζί με τη ζάχαρη άχνη και απλώστε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα λεμονιού.
- Γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα και φύλλα δυόσμου πριν το σερβίρισμα.