Μια ακόμα χιουμοριστική καλημέρα μας προσφέρει ο Αρκάς για την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024. Αυτή τη φορά, ο γνωστός σκιτσογράφος σχολιάζει με τον μοναδικό του τρόπο το αίσθημα του πρωινού ξυπνήματος, ειδικά όταν έξω ο καιρός είναι βροχερός και κρύος.
Αρκάς: Το σκίτσο και το μήνυμά του
Στο σκίτσο που δημιούργησε ο Αρκάς, απεικονίζεται η προσωποποιημένη «Τρίτη» να ξυπνάει από το ενοχλητικό κουδούνισμα του ξυπνητηριού. Η εσωτερική της φωνή την παρακινεί να παραμείνει στο ζεστό κρεβάτι, προτείνοντάς της να προσποιηθεί ασθένεια ώστε να μην πάει στη δουλειά. Οι σκέψεις αυτές αντικατοπτρίζουν αυτό που πολλοί εργαζόμενοι νιώθουν όταν πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς για να πάνε στη δουλειά τους.
Η «Τρίτη» αναφωνεί:
- “Ο πρώτος πειρασμός της μέρας!”
Ο εσωτερικός διάλογος που όλοι έχουμε ζήσει
Η χιουμοριστική απεικόνιση του Αρκά είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το δίλημμα του να παραμείνουμε στο κρεβάτι ή να σηκωθούμε για τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Οι σκέψεις της «Τρίτης» είναι ιδιαίτερα επίμονες, όπως:
- «Νυστάζεις! Μην σηκώνεσαι! Στο κρεβάτι είναι ζεστά! Έξω βρέχει! Πάρε τηλέφωνο και πες ότι είσαι άρρωστη!»
Η αίσθηση της αναβλητικότητας και του να υποκύψεις στον πειρασμό να παραμείνεις στο κρεβάτι είναι κάτι που πολλοί από εμάς μπορούμε να καταλάβουμε, ειδικά σε μια βροχερή και κρύα ημέρα όπως αυτή που περιγράφει ο Αρκάς.
Ο Αρκάς σχολιάζει με χιούμορ την καθημερινότητα
Ο αγαπημένος σκιτσογράφος συνεχίζει να βρίσκει δημιουργικούς τρόπους να μας προσφέρει μια δόση γέλιου, ακόμα και τις πιο δύσκολες ημέρες της εβδομάδας. Με τη σημερινή του «καλημέρα», μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και οι πιο απλές στιγμές της καθημερινότητας μπορούν να μας προσφέρουν αφορμές για χαμόγελο.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.