Η Λευκωσία επιδιώκει τη διεξαγωγή διευρυμένων συναντήσεων για το Κυπριακό, με την απαραίτητη προεργασία τόσο στο εσωτερικό όσο και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, πριν από το τέλος του έτους. Η κυπριακή θέση για τις διευρυμένες επαφές και τη μορφή τους διατυπώθηκε σαφώς κατά το άτυπο δείπνο που παρέθεσε στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ενθαρρύνοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ηγέτη του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, ώστε να σημειωθεί πρόοδος προς την επίλυση του Κυπριακού.
Διαφορετικές προσεγγίσεις και προκλήσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφέρθηκε στη διαφορετική προσέγγιση των δύο μερών, σημειώνοντας: «Το ένα μέρος είναι η τουρκική πλευρά, η οποία έχει εκφύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο, και η άλλη πλευρά είναι όχι μόνο αυτό που προτάσσει η Κύπρος, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, η διεθνής κοινότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Χαρακτήρισε άτεγκτη τη στάση και απαράδεκτους τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε το Ψευδοκράτος για μια κοινωνική συνάντηση μεταξύ Τατάρ και Χριστοδουλίδη. Ωστόσο, τόνισε ότι «αν υπάρξει χαραμάδα ελπίδας, να την αξιοποιήσουμε και για τη διευρυμένη συνάντηση παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων».
Παρέμβαση Ερντογάν στη Σύνοδο της Βουδαπέστης
Η Λευκωσία θεωρεί αξιοσημείωτη την παρέμβαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, όπου αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, επικαλούμενος το θετικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως επιχείρημα για την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχυθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Η κυπριακή πλευρά υπογραμμίζει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής: «να υπάρξει πρόοδος και εποικοδομητική στάση και στο Κυπριακό». Η Κύπρος επαναβεβαιώνει τη δέσμευση και τη βούλησή της για συνέχιση της προσπάθειας εντός του συμφωνημένου πλαισίου, διαφυλάσσοντας το κεκτημένο των συνομιλιών και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, καθώς και την ετοιμότητά της για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας.
Η θέση της Αθήνας στο Κυπριακό
Το Κυπριακό αποτέλεσε σημαντικό θέμα στη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα. Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, με τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χαρακτήρισε θετικό πρώτο βήμα την άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη μεταξύ Χριστοδουλίδη και Τατάρ, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι «τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας, δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συζητάμε για το Κυπριακό, όμως έχει αποδειχθεί ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει στο νησί». Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, για τη συνάντησή του με τον κ. Φιντάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ προγραμματίζεται ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Προτάσεις από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) στο Ψευδοκράτος, Τουφάν Έρχιουρμαν, κατέθεσε τέσσερις προτάσεις σχετικά με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση αποτελεί τη μοναδική λύση για το κυπριακό πρόβλημα