Αν αγαπάτε τον παραδοσιακό μπακλαβά, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς! Συνδυάζει τη γλυκιά, τραγανή υφή του κλασικού σιροπιαστού γλυκού με την απαλή και αρωματική κρέμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα επιδόρπιο που εντυπωσιάζει τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση του.
Μπακλαβάς – Υλικά
Για την κρέμα σιμιγδαλιού:
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. βούτυρο
Για τον μπακλαβά:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 150 γρ. αμύγδαλα και φιστίκια, ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 300 ml νερό
- 100 γρ. μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία κρέμας σιμιγδαλιού: Σε κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Συναρμολόγηση μπακλαβά: Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο. Απλώνουμε την κρέμα σιμιγδαλιού και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ξανά.
- Ψήσιμο: Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Προετοιμασία σιροπιού: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού για 10 λεπτά. Περιχύνουμε το καυτό σιρόπι στον κρύο μπακλαβά.
Απολαύστε το ζεστό ή κρύο και θα εκπλαγείτε από τον υπέροχο συνδυασμό γεύσεων!