Οι ντοματοκεφτέδες είναι ένα παραδοσιακό ορεκτικό από τις Κυκλάδες, ιδανικό για να συνοδεύσετε τα γεύματα σας. Είναι τραγανοί εξωτερικά και ζουμεροί εσωτερικά, γεμάτοι με αρώματα από ώριμες ντομάτες, φρέσκα μυρωδικά και τυρί φέτα. Αυτή η συνταγή είναι απλή αλλά πεντανόστιμη, ιδανική για να φέρει μια γεύση Ελλάδας στο τραπέζι σας μαζί με ένα ουζάκι ή ένα λευκό κρασί.
Ντοματοκεφτέδες – Υλικά
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
- 1 αυγό (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Προετοιμασία Ντομάτας: Τρίψτε τις ντομάτες σε τρίφτη και αφήστε τις να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 10-15 λεπτά ώστε να απομακρυνθεί η περίσσεια υγρασία.
- Ανάμειξη Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις στραγγισμένες ντομάτες με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη φέτα, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το αυγό (αν χρησιμοποιείτε) και το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη ζύμη.
- Τηγάνισμα: Ζεστάνετε άφθονο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Με ένα κουτάλι, πάρτε ποσότητες από το μείγμα και τηγανίστε τους ντοματοκεφτέδες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί και από τις δύο πλευρές. Τοποθετήστε τους σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε τους ντοματοκεφτέδες ζεστούς, συνοδευόμενους με δροσερό γιαούρτι ή τζατζίκι.
Συμβουλή
Για να γίνουν οι ντοματοκεφτέδες πιο αφράτοι, μπορείτε να προσθέσετε λίγο σόδα ή μπίρα στο μείγμα αντί για το αυγό.