Ακολουθεί η ανακοίνωση του WWF Ελλάς.
Το WWF ενώνει τη φωνή του με πάνω από 160 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που καλούν την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αποδυναμώσει ή καθυστερήσει βασικούς περιβαλλοντικούς και κλιματικούς νόμους. Η έκκληση αυτή γίνεται καθώς περισσότερες από 55 επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες κατά την πρώτη ημέρα των ακροάσεων των Υποψήφιων Επιτρόπων, στο πλαίσιο των οποίων θα αποκρυσταλωθεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Επιτροπή για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ως αφορμή για αυτές τις ανησυχίες στάθηκαν ορισμένες πρώτες ενδείξεις ότι οι ηγέτες της ΕΕ υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις τους ως προς την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Ειδικότερα:
- Η «επείγουσα» μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ τον Απρίλιο του 2024, μετά από τις διαμαρτυρίες των γεωργών, η οποία οδήγησε στην κατάργηση των προτύπων για την καλή περιβαλλοντική και γεωργική κατάσταση της γης
- Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Οκτωβρίου 2024 για την καθυστέρηση κατά 12 μήνες της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για απαγόρευση εμπορίας γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από αποψιλωμένα ή υποβαθμισμένα δάση
- Η ανακοίνωση του επερχόμενου Επιτρόπου Γεωργίας, ChristopheHansen, στο πλαίσιο της ακρόασής του στις 4 Νοεμβρίου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να αποσύρει την αναμενόμενη νομοθετική της πρόταση για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων
- Η ανεξάρτητη έκθεση του MarioDraghi για την «Ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» (Σεπτέμβριος 2024), η οποία περιέχει ανησυχητικά στοιχεία απορρύθμισης που δεν συνάδουν με την από κοινού επίτευξη κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη εξαιρέσεων από την περιβαλλοντική νομοθεσία μέχρι την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας .
- Οι συνεχείς εκκλήσεις για την αναβολή της δέσμευσης της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά από το 2035 , παρά την ευρεία υποστήριξη από επιχειρήσεις να μην ανοίξει εκ νέου ο νόμος για τις εκπομπές των αυτοκινήτων.
«Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να αποδυναμώνει ή να καθυστερεί τους νόμους της ΕΕ για το κλίμα και το περιβάλλον, οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε οικονομικές ζημιές», λέει η EsterAsin, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. «Η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει τους ήδη υπάρχοντες νόμους, όχι να τους αποδυναμώσει».
Το διακύβευμα είναι υψηλό: Κατά την τελευταία δεκαετία, οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα έχουν ήδη κοστίσει στην Ευρώπη 260 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα, ωστόσο, παρατηρείται μια ανησυχητική τάση αποδυνάμωσης, αναβολής και ανατροπής των ενωσιακών πολιτικών για το κλίμα και τη φύση – μια τάση που υποστηρίζεται από ορισμένες ομάδες συμφερόντων στη βιομηχανία και την πολιτική σκηνή, οι οποίες πιέζουν για τη λεγόμενη «απλοποίηση» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Αυτή η διάβρωση των πολιτικών προστασίας εγκυμονεί κινδύνους επιδείνωσης των πλημμυρών, της ξηρασίας, των δασικών πυρκαγιών, της ρύπανσης και άλλων παρομοιων περιβαλλοντικών κρίσεων που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν τα οικονομικά βάρη για την Ευρώπη. Αντίθετα, η διατήρηση ισχυρών προστατευτικών πολιτικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην Ευρώπη τουλάχιστον 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους τομείς της υγείας και του περιβάλλοντος.
Στις 4 Νοεμβρίου, ξεκίνησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ακροάσεις για τους νέους Ευρωπαίους Επιτρόπους, στο πλαίσιο των οποίων θα διαμορφωθεί η κατεύθυνση που θα λάβουν οι πολιτικές της ΕΕ κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Με αυτήν την ευκαιρία, περισσότερες από 160 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και 55 επιχειρήσεις έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την υπαναχώρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των περιβαλλοντικών δεσμεύσεών της.
«Πέρα από τις καταστροφικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει σε περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές, η «απλοποίηση» της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής δεν είναι κάτι απλό και χωρίς ρίσκα», λέει ο TychoVandermaesen, Διευθυντής Πολιτικής και Στρατηγικής στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. «Προβάλλεται ως ένας τρόπος που ελαφραίνει τα «βάρη» για τις επιχειρήσεις, αλλά στην πραγματικότητα τιμωρεί τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη επενδύσει ορθά στην τήρηση των περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ και δημιουργεί αβεβαιότητα για άλλες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τόσες πολλές επιχειρήσεις να μοιράζονται τις ανησυχίες μας και να ζητούν από την επερχόμενη Επιτροπή να στηρίξει την Πράσινη Συμφωνία και να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη στήριξη των επιχειρήσεων σχετικά με την εφαρμογή της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Καθώς εκτυλίσσονται οι ακροάσεις για την ανάδειξη των νέων Ευρωπαίων Επιτρόπων, το WWF, μαζί με 160 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να δεσμευτούν απερίφραστα κατά οποιασδήποτε περαιτέρω ανατροπής των περιβαλλοντικών πολιτικών και να ταχθούν με σαφήνεια υπέρ της πλήρους εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας.