Οι συσχετισμοί στη Βουλή που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοπορία
Μία ανάσα από μία πρωτοφανή πρωτιά στα 50 χρόνια της μεταπολιτευτικής ιστορίας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που είναι κάτι παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο να βρεθεί στην τρίτη θέση χάνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο χρόνια μετά την διενέργεια των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.
Όπως έχει γίνει γνωστό οι Θεοδώρα Τζάκρη, Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασιμάτη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Βασίλης Κόκκαλης, Ράνια Θρασκιά, Γιώργος Γαβρήλος και Γιάννης Σαρακιώτης αναμένεται στις επόμενες ώρες να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα αν από τους 35 βουλευτές, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πέσει στους 30, πέφτει και στην τρίτη θέση αναφορικά με την κοινοβουλευτική του δύναμη.
Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1974 μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής περιόδου καθώς οι προηγούμενες μεταβολές ήταν αποτέλεσμα εκλογών.
Συγκεκριμένα μεταξύ του 1974 και του 1977, η Ένωση Κέντρου από αξιωματική αντιπολίτευση, με 20,42%, στις επόμενες εκλογές ήρθε τρίτη με 11,95% ως Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.) κατόπιν συνένωσης της Ενώσεως Κέντρου – Νέων Δυνάμεων (Ε.Κ.-Ν.Δ.) και της Δημοκρατικής Ενώσεως Κέντρου (Δ.Ε.Κ.) του Ιωάννη Ζίγδη.
Επίσης στο πιο πρόσφατο παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ από το 43,94% στις εκλογές του 2009 και την ανάληψη της διακυβέρνησης έφτασε στην τρίτη θέση στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 με 12,28%. Ακόμα και το 2012 με τη μαζική διαγραφή των 21 βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα δεν έχασε τη δεύτερη θέση.