Οι κληρικοί αναρωτιούνται αν οι εικόνες του Ιησού πραγματικά «αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία»
Οι κληρικοί της Εκκλησίας της Αγγλίας δήλωσαν ότι «ο Θεός δεν είναι λευκός» και επεξεργάζονται την ιδέα για να κάνουν τις εικόνες του Ιησού διαφορετικές.
Οι επισκοπές σε όλη τη χώρα επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να απεικονίζονται οι βιβλικές μορφές στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για «φυλετική δικαιοσύνη».
Οι κληρικοί έχουν κληθεί να αναρωτηθούν αν οι εικόνες του Ιησού πραγματικά «αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία».
Μια επισκοπή δήλωσε ότι «ο Θεός δεν είναι λευκός άνθρωπος» και προχώρησε στη διασφάλιση της χρήσης «σωστών εικόνων» που αντικατοπτρίζουν καλύτερα την ποικιλομορφία.
Αυτό αναμεταδόθηκε στη νέα μονάδα φυλετικής δικαιοσύνης της Εκκλησίας και συμπεριλήφθηκε σε μια έκθεση για το 2024 σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επισκοπές εκπληρώνουν τους στόχους για τη διαφορετικότητα και την ένταξη.
Οι στόχοι αυτοί τέθηκαν το 2021 από την «ομάδα εργασίας κατά του ρατσισμού» των Αρχιεπισκόπων, η οποία τάχθηκε υπέρ της θετικής δράσης για τις θέσεις εργασίας εντός της Εκκλησίας.
Διασφάλιση της χρήσης των «σωστών εικόνων»
Η ενημέρωση της Επισκοπής του Southwark σχετικά με το έργο της φυλετικής δικαιοσύνης ανέφερε: «Όλα όσα στέλνουμε στις ανακοινώσεις γιορτάζουν την ποικιλομορφία – διαφορετικές εικόνες. Ο Θεός δεν είναι λευκός- φροντίζουμε για τις σωστές εικόνες».
Η Επισκοπή του Coventry δήλωσε ότι έχει θέσει υπό αμφισβήτηση «τις εικόνες και τα έργα τέχνης, τους ανθρώπους που αναφέρονται στα κηρύγματα, τους ανθρώπους που εμφανίζονται στα βίντεο που χρησιμοποιούνται, τις απεικονίσεις του Ιησού, του Θεού, των βιβλικών χαρακτήρων και τα ζητήματα και τα θέματα που καλύπτουμε».
Οι επισκοπές Southwark και Derby έχουν συνδιαμορφώσει συμβουλές για τους κληρικούς που προσπαθούν να βελτιώσουν τη φυλετική ποικιλομορφία, συμπεριλαμβανομένου ενός «ελέγχου ποικιλομορφίας».
Αυτό προτρέπει τις εκκλησιαστικές αρχές να αναρωτηθούν αν «αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία στη λατρεία μας».
Οι κληρικοί θα πρέπει να αναρωτηθούν αν υπάρχει επαρκής ποικιλομορφία στις «εικόνες και τα έργα τέχνης», αναφέρει ο έλεγχος, και στις «απεικονίσεις του Ιησού, του Θεού, των βιβλικών χαρακτήρων».
Ορισμένοι χριστιανικοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν απεικονίσει τον Ιησού ως εθνικά παρόμοιο με τους ίδιους.
Στην Ευρώπη, φημισμένες εικόνες, από τη βυζαντινή εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα του 6ου αιώνα, μέχρι τη Δημιουργία του Αδάμ του Μιχαήλ Άγγελου και τον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, έχουν απεικονίσει τις θεϊκές μορφές ως λευκές.
Το έργο για τη διαφοροποίηση αυτών των εικόνων έχει ήδη αποδώσει αποτελέσματα σε ορισμένες περιοχές, και η Επισκοπή του Chester δήλωσε ότι «ασχολήθηκε με ένα έργο που επικεντρώθηκε στην παγκόσμια εικόνα του Χριστού, για το οποίο μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε πολλές εικόνες από όλο τον κόσμο».
Μέρος αυτής της εργασίας είχε ως αποτέλεσμα μια έκθεση του 2021 που περιλάμβανε έναν πίνακα του Μυστικού Δείπνου με έναν μαύρο Ιησού πάνω από το βωμό του, ο οποίος είχε αρχικά εγκατασταθεί στον καθεδρικό ναό του St Albans το 2020.
Η Επισκοπή του Bristol ασχολήθηκε επίσης με αυτό το έργο και το 2022 αντικατέστησε ένα βιτρό αφιερωμένο στον έμπορο σκλάβων Edward Colston με μια εικόνα ενός μη λευκού Ιησού σε μια βάρκα μεταναστών στη Μάγχη.
Η Εκκλησία της Αγγλίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει πίεση από τους «ανώτερους» ότι οι εικόνες των βιβλικών μορφών πρέπει να γίνουν πιο διαφορετικές και ότι οι επισκοπές ανέλαβαν την πρωτοβουλία.
Η «Εκκλησία έχει αποτύχει»
Ωστόσο, οι επισκοπές ανταποκρίνονται ρητά σε ένα σύνολο στόχων που τέθηκαν στην Εκκλησία από την ειδική ομάδα εργασίας κατά του ρατσισμού, η οποία ξεκίνησε στον απόηχο του κινήματος Black Lives Matter από τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury, Justin Welby, και τον Αρχιεπίσκοπο του York, Stephen Cottrell.
Ο Αιδεσιμότατος Justin Welby δήλωσε αμέσως μετά τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter ότι η «Εκκλησία έχει αποτύχει» στο θέμα του ρατσισμού και πρέπει να «μετανοήσει και να αναλάβει δράση».
Σε μια έκθεση του 2021 με τίτλο From Lament to Action (Από τον θρήνο στη δράση), η εν λόγω ομάδα εργασίας παρουσίασε σχέδια για την υλοποίηση «σημαντικών πολιτισμικών και διαρθρωτικών αλλαγών» σε θέματα φυλετικής δικαιοσύνης εντός της Εκκλησίας της Αγγλίας.
Οι προτάσεις για αλλαγή περιλαμβάνουν την απαίτηση οι πίνακες επιτυχόντων για θέσεις εργασίας στην Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένων των επισκόπων, να περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν υποψήφιο από κάποια εθνοτική μειονότητα. Ζητείται επίσης ο διορισμός πλήρους απασχόλησης, κεντρικά χρηματοδοτούμενων υπευθύνων για τη φυλετική δικαιοσύνη σε κάθε επισκοπή.
Ζητήθηκε από τις επισκοπές το 2024 να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδό τους ως προς αυτούς τους στόχους και να μοιραστούν παραδείγματα «καλής πρακτικής» από τα οποία θα μπορούσαν να διδαχθούν άλλοι στην Εκκλησία. Αυτό περιελάμβανε ενημερώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαφοροποιούνται οι εικόνες.
Με πληροφορίες από Telegraph