Ας φτιάξουμε μια λαχταριστή τούρτα με κάστανα και πλούσια σοκολάτα στην οποία κανείς μα κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί. Αυτό το γλυκό είναι ιδανικό για τις φθινοπωρινές και χειμερινές μέρες, καθώς τα κάστανα είναι συνυφασμένα με αυτή την εποχή του χρόνου. Είναι γεμάτο πλούσια γεύση και απαλές υφές, κάνοντάς το την τέλεια επιλογή για να συνοδεύσει έναν ζεστό καφέ ή τσάι.
Τούρτα με κάστανα και σοκολάτα – Υλικά
- 500 γρ. κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 100 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- Τριμμένα φουντούκια ή καρύδια (προαιρετικά) για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία κάστανων: Βράστε τα κάστανα για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν και καθαρίστε τα προσεκτικά.
- Φτιάξτε πουρέ κάστανου: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, πολτοποιήστε τα κάστανα μαζί με τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο, μέχρι να αποκτήσετε έναν απαλό πουρέ.
- Λιώστε τη σοκολάτα: Σε μπεν μαρί, λιώστε την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λεία και γυαλιστερή.
- Συνδυάστε τα υλικά: Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι στον πουρέ κάστανου. Στη συνέχεια, ανακατέψτε απαλά τη λιωμένη σοκολάτα στον πουρέ.
- Συναρμολόγηση: Μεταφέρετε το μείγμα σε μια φόρμα (κατά προτίμηση στρογγυλή) καλυμμένη με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες ώστε να σφίξει.
- Γαρνίρισμα: Πριν το σερβίρετε, πασπαλίστε με τριμμένα φουντούκια ή καρύδια.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε το γλυκό σε λεπτές φέτες και συνοδεύστε το με σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια. Είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο με πλούσια υφή και γεύση κάστανου που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!