Πώς να αποτρέψετε τις δυσάρεστες οσμές όταν βράζετε κουνουπίδι ή λάχανο


Το βράσιμο των λαχανικών όπως το κουνουπίδι και το λάχανο είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να προσθέσουμε θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να τα βράζουμε ή να τα μαγειρεύουμε επειδή το σπίτι μπορεί να γεμίσει με έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά.

Της: Έπης Τρίμη

Το κουνουπίδι και το λάχανο περιέχουν θειώδεις ενώσεις, οι οποίες απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα και προκαλούν αυτή τη χαρακτηριστική οσμή.

Συμβουλές για να μειώσετε τις οσμές από το κουνουπίδι ή το λάχανο

  1. Προσθέστε ξύδι ή χυμό λεμονιού στο νερό που βράζει
    Κατά τη διάρκεια του βρασμού, ρίξτε στο νερό μία κουταλιά της σούπας ξύδι ή το χυμό από μισό λεμόνι. Το όξινο περιβάλλον μειώνει τη διάσπαση των θειούχων ενώσεων, περιορίζοντας έτσι τις μυρωδιές.
  2. Χρησιμοποιήστε μία φέτα ψωμιού
    Τοποθετήστε μία φέτα ψωμί μέσα στην κατσαρόλα κατά το βράσιμο. Το ψωμί απορροφά μεγάλο μέρος των οσμών, αφήνοντας το σπίτι σας πιο φρέσκο.
  3. Ρίξτε μια πρέζα μαγειρική σόδα
    Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας στο νερό μπορεί να μειωθεί η ένταση της μυρωδιάς. Ωστόσο, προσέξτε να μην υπερβάλλετε, καθώς η σόδα μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και τη θρεπτική αξία των λαχανικών.
  4. Ανοίξτε διάπλατα τα παράθυρα και χρησιμοποιήστε απορροφητήρα
    Η καλή κυκλοφορία του αέρα είναι ζωτικής σημασίας. Ανοίξτε τα παράθυρα της κουζίνας και ενεργοποιήστε τον απορροφητήρα για να απομακρύνετε τις οσμές από το χώρο σας.
  5. Προσθέστε βότανα και μπαχαρικά
    Ρίξτε στο νερό μερικά φύλλα δάφνης, δεντρολίβανο ή κόκκους πιπεριού. Αυτά τα αρωματικά βότανα όχι μόνο καλύπτουν τις μυρωδιές αλλά προσθέτουν και μια ιδιαίτερη γεύση στα λαχανικά σας.
  6. Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά βούτυρο
    Η προσθήκη μιας κουταλιάς βούτυρο στο νερό μπορεί να μειώσει τις δυσάρεστες οσμές, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη γεύση του κουνουπιδιού ή του λάχανου.
  7. Μαγειρέψτε τα λαχανικά σε χύτρα ταχύτητας
    Ο περιορισμός των ατμών στο εσωτερικό της χύτρας μειώνει τη διαφυγή των οσμών στο χώρο, καθιστώντας αυτή τη μέθοδο ιδανική για έντονα μυρωδικά λαχανικά.

Extra tips για καθαρή ατμόσφαιρα μετά το μαγείρεμα

  • Φυσικό αποσμητικό χώρου: Βράστε λίγο νερό με φλούδες πορτοκαλιού και κανέλα μετά το μαγείρεμα για να φρεσκάρετε τον αέρα.
  • Απορρόφηση οσμών με μαγειρική σόδα: Τοποθετήστε σε διάφορα σημεία της κουζίνας μπολ με μαγειρική σόδα ή ξυλάνθρακα για να απορροφήσουν τις δυσάρεστες οσμές.
  • Φυτά εσωτερικού χώρου: Ορισμένα φυτά, όπως η αλόη και το σπαθίφυλλο, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας.

Να θυμάστε πάντα πως το κουνουπίδι και το λάχανο είναι θρεπτικά και γεμάτα βιταμίνες, αλλά το μαγείρεμά τους μπορεί να συνοδεύεται από δυσάρεστες μυρωδιές. Ακολουθώντας αυτές τις απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας λαχανικά χωρίς να ανησυχείτε για την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ