Το πολιτικό σήμα των Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Βουδαπέστη δίνει το στίγμα της σημερινής (08/11) συνάντησης Γιώργου Γεραπετρίτη – Χακάν Φιντάν.
Αθήνα και Άγκυρα αναμένεται να παναβεβαιώσουν ότι η ουσία στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο, ορισμένα «σημάδια» υποδεικνύουν την προϋπόθεση ότι η σημερινή (08/11) συνάντηση ανάμεσα σε Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αναμένεται να διεξαχθεί σε ήρεμο πολιτικό κλίμα και με καλές προθέσεις.
Βασικότερο –και τελευταίο χρονικά– ήταν το χθεσινό «πηγαδάκι» του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βουδαπέστη.
Ακόμη, οι δύο ηγέτες μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχαν σύντομη συνάντηση μερικά λεπτά πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στη Βουδαπέστη (07 – 08 Νοεμβρίου). Οι τέσσερις ηγέτες μίλησαν τόσο για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, όσο τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις.
Οι «κόκκινες γραμμές»
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας», ενώ, επεσήμανε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα και με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα σε μία ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που είναι η μία και μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας», σε συνέντευξη στη Hürriyet.
Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, «τα ενδιαφερόμενα κράτη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, βάσει συνυποσχετικού», προσέθεσε, ενώ, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα.
Ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε μεν ότι «υπάρχει θετικό μομέντουμ στις σχέσεις μας, πιστεύω πως θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στις διμερείς σχέσεις αν αρχίσουμε τη συζήτηση σκεπτόμενοι ότι και η άλλη πλευρά έχει δικαιώματα και προτεραιότητες», ωστόσο, σχολίασε πως «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μία ολιστική προσέγγιση».
Το «παράθυρο» για το Κυπριακό
Όσον αφορά το Κυπριακό, όμως, ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις. Καλές προθέσεις φαίνεται ότι υπάρχουν, παρά τη σκληρή στάση της Τουρκίας. Παράλληλα, θα συνεχισθεί η συζήτηση για τη λεγόμενη “θετική ατζέντα” (δηλαδή για θέματα που μπορεί να φέρουν ακόμη πιο κοντά τα δύο κράτη, όπως η οικονομία, ο τουρισμός και το περιβάλλον), ενώ, κομβικό για την Αθήνα είναι να υπάρξει ακόμη στενότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό.