Οι «Χ-ΜΕΝ» του Ντόναλντ Τραμπ – Ποιοι… υπέγραψαν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο


Η ομάδα που βοήθησε το Ντόναλντ Τραμπ να μετατρέψει τις εκλογές της Τρίτης σε έναν προσωπικό του θρίαμβο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε το βράδυ της Τρίτης απλά να κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ, αλλά να πετύχει μια νίκη με χαρακτηριστικά απόλυτης επικράτησης. Όχι μόνον λόγω του αριθμού των εκλεκτόρων αλλά και γιατί κέρδισε εκτός από την Προεδρία, την «εθνική ψήφο», την Γερουσία και τον έλεγχο της Βουλής.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή έπαιξε το γεγονός ότι αντί να πλαισιώνεται από στελέχη του κομματικού κατεστημένου των Ρεπουμπλικανών επέλεξε να έχει δίπλα του ανθρώπους εκτός κομματικών τειχών, που δημιούργησαν ένα ρεύμα υπέρ του που ξεπέρασε το «τείχος« που οι δημοκρατικοί επιχείρησαν να υψώσουν εναντίον του.
Οι Χ-μεν της καμπάνιας του Τράμπ

Τζει Ντι Βανς

Vance

Ο εκλεγμένος πλέον αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ άνηκε κάποτε στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Όπως ο ίδιος όμως παραδέχθηκε άλλαξε γνώμη όταν είδε τα αποτελέσματα της πρώτης διακυβέρνησης Τραμπ.

Βασικές του θέσεις είναι:

Ο οικονομικός προστατευτισμός: Όπως ο Τραμπ, ο Βανς προωθεί την αναγέννηση της αμερικανικής βιομηχανίας και είναι αντίθετος στην παγκοσμιοποίηση που, όπως υποστηρίζει, κατέστρεψε τις βιομηχανικές περιοχές των ΗΠΑ. – Παράδειγμα σχετικής τουδήλωσης: «Πρέπει να φέρουμε τις δουλειές πίσω σε μέρη σαν το Οχάιο, όπου η εργατική τάξη έχει καταστραφεί από τις κακές εμπορικές συμφωνίες»

Πολιτισμικά ζητήματα: Έχει επιτεθεί στην προοδευτική κουλτούρα, ειδικά στις ελίτ που, κατά τον ίδιο, επιβάλλουν προοδευτικές αξίες στις συντηρητικές κοινότητες.
Παράδειγμα δήλωσης: «Οι ελίτ που ελέγχουν την χώρα, μισούν την υπόλοιπη Αμερική».

Διεθνείς επεμβάσεις: Είναι επικριτικός προς τις αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό -πρώην καταδρομέας ο ίδιος – υπογραμμίζοντας την στροφή των Ρεπουμπλικανών προς μια μη παρεμβατική εξωτερική πολιτική. Παράδειγμα δήλωσης: «Είναι καιρός να σταματήσουμε να προσπαθούμε να μετατρέψουμε άλλες χώρες σε Αμερική διά της βίας»

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Kenedy

Δικηγόρος και Ακτιβιστής, μέλος της θρυλικής δυναστείας των δημοκρατικών που απέσυρε την ανεξάρτητη υποψηφιοτητά του υπέρ του Τραμπ.

Περιβάλλον: Ως ακτιβιστής, έχει επικεντρωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ προτείνει αυστηρότερη ρύθμιση για τις εταιρείες που βλάπτουν τη φύση.
Παράδειγμα δήλωσης: «Ο καθαρός αέρας και το καθαρό νερό είναι δικαιώματα όχι προνόμια»
Ανεξάρτητη πολιτική φωνή: Είναι έντονα κριτικός απέναντι στα ΜΜΕ και τον έλεγχο της πληροφόρησης από μεγάλες εταιρείες και κυβερνήσεις, προωθώντας την ελευθερία λόγου.
Παράδειγμα δήλωσης: «Οι εταιρείες τεχνολογίας και τα μήντια λογοκρίνουν φωνές που προκαλούν το κατεστημένο.

Τουλσι Γκάμπαρντ

Gabbard

Tulsi Gabbard speaks before Republican presidential nominee former President Donald Trump at a campaign rally at PPG Paints Arena, Monday, Nov. 4, 2024, in Pittsburgh. (AP Photo/Matt Freed)

AP

Αντιπολεμική πολιτική: Η Γκάμπαρντ αντιτάχθηκε σθεναρά στις στρατιωτικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ και οι επεμβάσεις στη Συρία, θέτοντας ως προτεραιότητα την εσωτερική ασφάλεια και την αναδιάρθρωση της εξωτερικής πολιτικής.

Ελευθερία έκφρασης: Η Gabbard έχει αποστασιοποιηθεί από την πολιτική ορθότητα και έχει κριτικάρει τις υπερβολές του πολιτισμικού πολέμου.
Παράδειγμα δήλωσης: «Η ελευθερία του λόγου είναι η βάση της δημοκρατίας μας και πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος»

Κριτική προς το κατεστημένο: Εγκατέλειψε το Δημοκρατικό Κόμμα, δηλώνοντας ότι το κόμμα δεν εξυπηρετεί πλέον τις αρχές της ειρήνης και της ανεξαρτησίας.
Παράδειγμα δήλωσης: «Δεν μπορώ πια να παραμείνω στο σημερινό δημοκρατικό κόμμα που πλέον είναι υπό τον έλεγχο μιας ελιτιστικής κλίκας φιλοπόλεμων»

Βίβεκ Ραμασουάμι

Ramaswamy

Ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των δημοκρατικών, στάθηκε πολύ γρήγορα στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που δεν προκάλεσε έκπληξη αφού θεωρείται ότι ανήκει στην νέα γενιά τραμπικών.

Ελεύθερη αγορά: Είναι υπέρ της οικονομικής ελευθερίας, επιδιώκοντας να περιορίσει τον ρόλο του κράτους στην αγορά και να ενθαρρύνει την καινοτομία.

Πολιτισμικός πόλεμος: Έχει ασκήσει κριτική στον «woke καπιταλισμό», θεωρώντας ότι οι μεγάλες εταιρείες και οι προοδευτικές δυνάμεις επιβάλλουν μια κουλτούρα «πολιτικής ορθότητας» που καταπιέζει την παραδοσιακή αμερικανική κουλτούρα.
Παράδειγμα δήλωσης: «Ο Γουοκισμός είναι πολιτιστικός καρκίνος και έχει μολύνει την εταιρική Αμερική»

Έλον Μάσκ

Musk

Τεχνολογική καινοτομία: Ο Musk είναι υποστηρικτής της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας με την SpaceX, την Tesla, και την πρόσφατη εξαγορά του Twitter (νυν X). Αντιτίθεται στην υπερβολική νομοθετική ρύθμιση της τεχνολογίας.
Παράδειγμα δήλωσης: «Ο ρυθμός της καινοτομίας είναι αυτό που θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας»

Ελευθερία της έκφρασης: Από τη στιγμή που απέκτησε τον έλεγχο του Twitter, δεσμεύτηκε να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα. Παράδειγμα δήλωσης: «Η ελευθερίας του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατιας και το Twitter πρέπει να είναι ένας χώρος όπου ακούγονται όλες οι φωνές». Θεωρείται πολέμιος των παλαιών ΜΜΕ.

Αποκέντρωση εξουσίας: Επικρίνει την κρατική γραφειοκρατία και υποστηρίζει την αποκέντρωση της εξουσίας, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας.

Κοινά σημεία:

Ελευθερία έκφραση και αντίθεση στην λογοκρισία: Όλοι, ιδιαίτερα ο Μάσκ, ο Ραμασουάμι, η Γκάμπαρντ και ο Κένεντι Τζούνιορ, υποστηρίζουν έντονα την προστασία της ελευθερίας του λόγου και αντιτίθενται στην πολιτική ορθότητα και την κουλτούρα της ακύρωσης.

Αντίθεση στον παρεμβατισμό: Οι Τραμπ, Βανς, Γκάμπαρντ, και Ραμασουάμι μοιράζονται μια σκεπτικιστική στάση απέναντι στον παρεμβατισμό της Αμερικής στο εξωτερικό. Θέλουν να μειώσουν τις στρατιωτικές επεμβάσεις, να δώσουν έμφαση στα εσωτερικά ζητήματα και να σταματήσουν τις “πολέμους αλλαγής καθεστώτων”.
Αυτός ο μη παρεμβατικός προσανατολισμός αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αλλαγή στη ρητορική των Ρεπουμπλικανών, σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση της παγκόσμιας ηγεσίας μέσω στρατιωτικής ισχύος.

Προστασία από τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κυβερνητική εξουσία: Ο Κένεντι Τζούνιορ, η Γκάμπαρντ, και εν μέρει ο Βίβεκ Ραμασουάμι έχουν εκφράσει κριτική για το ρόλο των μεγάλων εταιρειών στην αμερικανική κοινωνία. Ο Μάσκ ωστόσο, αν και ασκεί κριτική στον “woke καπιταλισμό”, δεν είναι αντίθετος στις μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά όταν αυτές προωθούν την καινοτομία και την τεχνολογία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ