Η πρασόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική πίτα γεμάτη αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν χειμωνιάτικα βράδια και ζεστές, οικογενειακές συγκεντρώσεις. Με βασικό υλικό το πράσο, αυτή η πίτα συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με την πλούσια υφή της φέτας και το τραγανό φύλλο, φέρνοντας κοντά όλα τα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας.
Συνταγή για πρασόπιτα
Υλικά
- 1 κιλό πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους.
- Αφήνουμε τα πράσα να κρυώσουν λίγο και τα αναμειγνύουμε με τη φέτα, τα αυγά και το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα ταψί λαδωμένο, στρώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνουμε με 4-5 φύλλα.
- Ρίχνουμε τη γέμιση με τα πράσα και σκεπάζουμε με άλλα 4-5 φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε φύλλο με λίγο λάδι.
- Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.
Καλή απόλαυση!