Το κουνουπίδι ογκρατέν είναι ένα κλασικό, χειμωνιάτικο φαγητό που συνδυάζει τη θρεπτική αξία του κουνουπιδιού με την κρεμώδη γεύση του τυριού και της μπεσαμέλ. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό ως συνοδευτικό σε ένα κυρίως πιάτο ή ακόμα και ως κύριο γεύμα. Είναι εύκολο στην προετοιμασία και γεμάτο γεύση, τέλειο για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια ή τους καλεσμένους σας.
Συνταγή για κουνουπίδι ογκρατέν
Υλικά
- 1 μέτριο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο (γραβιέρα, γκούντα ή ό,τι προτιμάτε)
- 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βράζουμε το κουνουπίδι για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Το στραγγίζουμε καλά.
- Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει, μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα μπεσαμέλ.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε το μισό τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Τοποθετούμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την παρμεζάνα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να κάνει τραγανή κρούστα.
Σερβίρουμε ζεστό, και απολαμβάνουμε ένα λαχταριστό, κρεμώδες και γευστικό πιάτο.