Το «ταπεινό» νερό ξέρουμε ότι είναι σύμβολο ζωής, και συστατικό τεράστιας σημασίας στον οργανισμό μας, αφού αποτελεί το 70% του σώματός μας και το 90% των κυττάρων μας! Ακόμη και η ελάχιστη έλλειψή του, είναι φυσικό να αποσυντονίζει όχι μόνο τη λειτουργία του σώματος, αλλά και του εγκεφάλου μας.
Η έλλειψη του νερού δεν επηρεάζει μόνο τις σωματικές λειτουργίες, όπως σίγουρα ήδη γνωρίζουμε, αλλά και τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως την ικανότητα συγκέντρωσης, αλλά και την ψυχική μας διάθεση, καθώς επιδρά αρνητικά στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όταν βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα (κυρίως) αλλά και κοντά σε ποτάμια, λίμνες ακόμη και καταρράκτες, έχει ευεργετική επίδραση στη νοητική μας υγεία.
Τα αρνητικά ιόντα αυξάνουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο, οπότε βελτιώνεται η αντίληψη και η ενέργεια του μυαλού μας. Επιπλέον, το αλάτι (όταν μιλάμε για τη θάλασσα) περιέχει τρυπταμίνη, σεροτονίνη και μελατονίνη, που βοηθούν στη μείωση της κατάθλιψης, στον καλύτερο ύπνο και στο αίσθημα της ευεξίας.
Ακόμη και ο ήχος του νερού έχει θετικές επιδράσεις στο νοητική μας υγεία. Άλλωστε, όχι τυχαία, έχει χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά κατά κόρον στον διαλογισμό, καθώς μπλοκάρει τους εξωτερικούς θορύβους, μας προκαλεί αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας και μας ταξιδεύει.
Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι τα κύματα και ο ήχος των αφρών που προκαλούν στην ακτή συντονίζονται με τον ρυθμό των «κυμάτων» των νευρώνων του εγκεφάλου μας, δημιουργώντας καλύτερες σκέψεις.
Ορισμένοι επιστήμονες αναφέρονται στους ήχους του νερού με τον όρο «λευκός θόρυβος», κατά τον οποίο μπορούμε να ακούσουμε αλλιώς τα πράγματα, απομακρύνοντας τους ενοχλητικούς θορύβους στα αυτιά μας αλλά και αφήνοντας τη σκέψη μας να φύγει μακριά.
Μία ακόμη παράμετρος, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι ότι οποιοδήποτε σημείο κοντά σε νερό βοηθά στη διάθεσή μας, ως ένα φυσικό τοπίο που γαληνεύει τα συναισθήματα. Έχουν ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι σε ανάλογους τόπους αισθάνονται περισσότερο αλτρουιστές, ευγενείς και με περισσότερη ανεκτικότητα, ενώ βιώνουν και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.
Πώς να ενσωματώσετε το νερό στην καθημερινή σας ζωή
Δεν είναι πάντοτε δυνατόν να είμαστε στη θάλασσα, όταν χρειαζόμαστε ένα κομμάτι ψυχικής ενίσχυσης. Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποκτήσουμε τη δύναμη του νερού στην καθημερινή μας ζωή, ανεξάρτητα από το πόσο πολυάσχολοι είμαστε.
1. Επενδύστε σε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα νερού για το σπίτι ή το γραφείο σας.
Είτε πρόκειται για ένα μικρό σιντριβάνι, έναν «τοίχο» από νερό ή ένα ενυδρείο, μία τέτοια προσθήκη νερού μπορεί να είναι αναζωογονητική σε έναν κατά τα άλλα μουντό χώρο. Ο ήχος του νερού μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε τους εξωτερικούς θορύβους, αλλά και να σας δίνει μία αίσθηση ότι είστε κάπου στη φύση.
2. Ακούστε ήχους νερού πριν από τον ύπνο
Βρείτε μια λίστα αναπαραγωγής ήχου online ή αγοράστε ένα CD με τους φυσικούς ήχους του νερού. (Αυτό θα μπορούσε να είναι ο ωκεανός, ο καταρράκτης, το τροπικό δάσος, κ.λπ.) Η αναπαραγωγή αυτών των ήχων θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και θα σας χαρίσει έναν καλύτερο ύπνο.
3. Φροντίστε τον εαυτό σας με μια επίσκεψη σε spa ή δημιουργήστε μια εμπειρία DIY spa στο σπίτι
Το ζεστό νερό και ο ατμός μπορούν να κάνουν υπέροχα πράγματα για το σώμα και το μυαλό. Γι ‘αυτό οι θερμές και κρύες πισίνες, οι σάουνες και τα ατμόλουτρα είναι τόσο σημαντικά στα ιαματικά λουτρά. Μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα το ίδια εφέ στο σπίτι με μια ζεστή μπανιέρα ή ζεστό ντους. Το τρέξιμο του νερού στο σπίτι σας δημιουργεί τα ίδια αρνητικά ιόντα όπως ο ωκεανός, ενισχύοντας τη διανοητική σας ενέργεια.
4. Προγραμματίστε ένα Σαββατοκύριακο απόδρασης ή μακρύτερες διακοπές κοντά σε νερό
Είτε ετοιμάζεστε για διακοπές στη θάλασσα, είτε σχεδιάζετε ένα ταξίδι για το Σαββατοκύριακο σε μία λίμνη ή πεζοπορία σε έναν καταρράκτη, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και χρήμα για να πάρετε μια πραγματική δόση «νερένιας» απόλαυσης! Είναι βέβαιον ότι θα σας κάνει καλό!
Είναι καταπληκτικό σε τι βαθμό το νερό, κάτι που παραβλέπουμε εντελώς στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να έχει τόσο θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία μας. Ας του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει!
Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου