Οι πλημμύρες στην Ισπανία ανέδειξαν την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα
Η συζήτηση με θέμα «Κηφισός ώρα μηδέν» διοργανώθηκε από τον Δήμο Νίκαιας- Ρέντη με την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και αποτυπωσε την ανησυχία των δημάρχων των παρακηφισίων περιοχών για το ενδεχόμενο να μην «αντέξει» ο Κηφισός μία μεγάλη βροχόπτωση.
«Οι αστικές υποδομές είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες σε άλλες εποχές, με πολύ πιο ήπιο κλίμα και δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τους κατοίκους, τα κτίρια, τους δημόσιους χώρους» ανέφερε ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης.
Αθωράκιστη πόλη η Αθήνα
Οι πλημμύρες στην Ισπανία ανέδειξαν την κατάσταση που επικρατεί και τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι µια κακοκαιρία τύπου «Daniel» -που σύµφωνα µε τους ειδικούς είναι θέµα χρόνου να συµβεί- µπορεί να πνίξει τουλάχιστον 12 δήµους, από την Πάρνηθα έως το Φάληρο, εξαιτίας της χρόνιας παράβλεψης να συµπεριληφθεί ο Κηφισός στα αντιπληµµυρικά έργα της Αττικής.
Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, είχε αναλύσει τους κινδύνους από την εγκληµατική εγκατάλειψη του Κηφισού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης µε τίτλο «Κηφισός – Ώρα Μηδέν», την οποία διοργάνωσε η δηµοτική Αρχή Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και ήταν παρόντες, µεταξύ άλλων, οι δήµαρχοι των παρακηφισίων περιοχών. Οι 12 δήµοι που κινδυνεύουν είναι των Αγίων Αναργύρων, Αθηνών, Αιγάλεω, Αχαρνών, ∆ιονύσου, Κηφισιάς, Μεταµόρφωσης, Μοσχάτου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου και Φιλαδέλφειας.
Όπως είχε τονίσει ο κ. Μπελαβίλας, «ο Κηφισός έχει σχεδιαστεί σε άλλες εποχές (1950), για να αντιµετωπίσει άλλες µετεωρολογικές συνθήκες. ∆εν αρκεί, πλέον, το µέγεθός του για να τραβήξει τα νερά της Αθήνας και των εκατοντάδων χιλιοµέτρων ρεµάτων. Είµαστε αθωράκιστοι», είχε επισηµάνει, εξηγώντας πως «πρέπει να αναθεωρήσουµε όλη τη στρατηγική κάλυψης των ρεµάτων και να ανοίξουµε παράλληλους αγωγούς νερού, για να φεύγουν προς τη θάλασσα. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγουν τα ποτάµια τους και τα ρέµατά τους, αυτό πρέπει να γίνει και στην Αθήνα».
Πώς μποροούμε να το προβέψουμε
Σε ερώτηση για το πόσο ο Κηφισός, μαζί με τα πλευρικά αντιπλημμυρικά, μπορούν να καλύψουν τις αντιπλημμυρικές ανάγκες της Αττικής, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές επισήμανε: «Για τα φυσιολογικά δεδομένα, καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε ακραία φαινόμενα, όπως ο “Daniel”, χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Χρειάζονται πρόσθετα αντιπλημμυρικά και να δημιουργηθούν φυσικές λύσεις, λεκάνες οι οποίες να συγκρατούν το νερό πριν φτάσει στα εγκιβωτισμένα κομμάτια. Δηλαδή ξεκινάμε από πολύ ψηλά στην Αττική για να φτάσουμε στις περιοχές που πλέον πλημμυρίζουν. Πρέπει να έχουμε καθαρά δίκτυα, καθαρά όμβρια και πρόσθετα έργα».
Τέλος, ο κ. Κοντοές τόνισε ότι η πυκνότητα πληθυσμού και ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων μιας περιοχής αποτελούν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία της ευαλωτότητάς της. «Σε φυσιολογικές συνθήκες οι περιοχές αυτές που είναι υψηλής ευαλωτότητας έχουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά σε ακραίες συνθήκες χρειάζονται πρόσθετα αντιπλημμυρικά».