Το Άπφελ Στρούντελ (Apfelstrudel) είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που έχει τις ρίζες του στην Αυστρία, αν και συχνά θεωρείται αυστριακό-γερμανικό. Το όνομα στρουντελ σημαίνει στρόβιλος ή σπείρα και παραπέμπει στην ιδιαίτερη, στριφτή εμφάνιση του γλυκού, το οποίο φτιάχνεται με λεπτή ζύμη που τυλίγεται γύρω από μια γέμιση μήλου. Η πρώτη γνωστή συνταγή για Άπφελ Στρούντελ χρονολογείται στον 17ο αιώνα και το γλυκό θεωρείται ότι έχει δεχτεί επιρροές από την κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ειδικά από το μπακλαβά και άλλα γλυκά με στρώσεις φύλλου.
Σήμερα, το Άπφελ Στρούντελ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά στην Αυστρία και τη Γερμανία και σερβίρεται συχνά ζεστό, συνοδευόμενο με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.
Συνταγή για Άπφελ Στρούντελ
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 125 ml νερό
- 1 κ.γ. ξίδι
- 2 κ.σ. λάδι
Για τη γέμιση:
- 5 μεγάλα μήλα (κατά προτίμηση ξινόμηλα)
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
- 50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- Χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση
- Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε το νερό, το ξίδι και το λάδι και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Καλύψτε τη ζύμη με μια μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Προετοιμασία γέμισης: Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Σε ένα μπολ, προσθέστε τα μήλα, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατέψτε καλά.
- Άνοιγμα ζύμης: Ανοίξτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας, μέχρι να γίνει πολύ λεπτή, σχεδόν διάφανη. Για καλύτερο αποτέλεσμα, ανοίξτε τη ζύμη με τα χέρια σας πάνω σε μια πετσέτα, ώστε να μπορείτε να τυλίξετε εύκολα το γλυκό.
- Συναρμολόγηση: Απλώστε τη φρυγανιά πάνω στη ζύμη και μετά προσθέστε τη γέμιση μήλου. Αλείψτε τη γέμιση με το λιωμένο βούτυρο. Χρησιμοποιώντας την πετσέτα, τυλίξτε το στρουντελ σε σφιχτό ρολό.
- Ψήσιμο: Μεταφέρετε το ρολό σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αλείψτε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και ψήστε στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Σερβίρισμα: Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε ζεστό με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.