Είναι γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο αφηρημένοι από τους άλλους. Για την ακρίβεια, το να θυμόμαστε πού έχουμε τοποθετήσει τα πράγματά μας είναι μια δεξιότητα που κάποιοι τη διαθέτουμε και κάποιοι όχι.
Ωστόσο και οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν ρόλο: η πολυάσχολη καθημερινότητα, το άγχος και η κούραση. «Όλοι οι παραπάνω παράγοντες επιδρούν στις γνωστικές λειτουργίες σου και ειδικά στη συγκέντρωση και την προσοχή, και δυσκολεύεσαι να κωδικοποιήσεις πού βάζεις τα πράγματά σου» επισημαίνει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης.
Τι μπορείς να κάνεις;
Επένδυσε συναισθηματικά σε πράγματα που είναι σημαντικά για σένα και πραγματικά δε θέλεις να τα ξεχάσεις. Αγόρασε ένα μπρελόκ με συναισθηματική αξία για σένα, διάλεξε ένα πορτοφόλι με ζωηρό χρώμα ή μια εντυπωσιακή θήκη για τα γυαλιά.
Οργανώσου. Είναι πιο εύκολο να πάψεις να ξεχνάς πράγματα όταν δε στηρίζεσαι αποκλειστικά στη μνήμη σου. Οργάνωσε τα πράγματά σου πιο αποτελεσματικά και υιοθέτησε μικρές συνήθειες. Βάζε, για παράδειγμα, παρόμοια αντικείμενα, π.χ. διαβατήριο και πιστοποιητικό γέννησης, στο ίδιο μέρος, τοποθέτησε τα πράγματα που παίρνεις μαζί κάθε πρωί (κινητό, ρολόι, κλειδιά αυτοκινήτου κ.λπ.) σε ένα ράφι που θα έχεις ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό.
Πρόσεξε αν συνοδεύεται από κακή διάθεση. Η περίοδος που άρχισες να χάνεις πράγματα συνδυάζεται με άλλες ενδείξεις, όπως να μη φροντίζεις τον εαυτό σου ή να απομονώνεσαι; Τότε ίσως αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης.
Δες τα θετικά. Αν έχεις μεγάλη αίσθηση ευθύνης, αλλά δε δίνεις πάντα μεγάλη σημασία στα πράγματά σου, η αφηρημάδα σου θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποτελεί ένδειξη ότι σημειώνεις πρόοδο! Ίσως αρχίζεις να κατανοείς πως δεν μπορείς να τα ελέγχεις όλα και επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαλαρώνει πού και πού.
Επιμέλεια: Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κρήτης.