Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επιμένει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για τη χώρα του και «Μακεδόνες» για τους πολίτες της, τονίζοντας ότι αγωνίζεται γι’ αυτούς. Από το βήμα της Βουλής, ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύει τη χρήση των όρων «Μακεδονικός» ή «Μακεδονία», επικαλούμενος το άρθρο 7, παραγράφους 2 και 3 της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι έχουμε και εμείς δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το επίθετο «Μακεδονικός» όπως και αυτοί (στην Ελλάδα) έχουν το ίδιο δικαίωμα».
Η αντιπαράθεση με τον Απασίεφ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βουλευτής και αρχηγός του υπερ-εθνικιστικού κόμματος «Αριστερά» (Levica), Ντιμίταρ Απασίεφ, αποκάλεσε τον Μίτσκοσκι «Βορειομακεδόνα πρωθυπουργό» και τον κατηγόρησε για αλλαγή στάσης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι ενώ παλαιότερα ήταν κατά, τώρα δηλώνει ότι τη σέβεται. Ο Μίτσκοσκι απάντησε κατηγορώντας τον Απασίεφ ότι υπογράφει ως βουλευτής της «Βόρειας Μακεδονίας» για να λαμβάνει την αποζημίωσή του και ότι περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές στη Χαλκιδική. Ο Απασίεφ ανταπάντησε: «Πάω στη Χαλκιδική, επειδή είμαι μεσαία τάξη. Ο Απασίεφ δεν ζει από υδροηλεκτρικά εργοστάσια όπως εσείς. Ο Απασίεφ ζει με τον μισθό καθηγητή».
Άνοδος του κόμματος «Αριστερά»
Το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Αριστερά» (Levica) σημείωσε σημαντική άνοδο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, φθάνοντας περίπου το 7% των ψήφων. Ο αρχηγός του, Ντιμίταρ Απασίεφ, είναι καθηγητής Νομικής στο κρατικό πανεπιστήμιο της πόλης Στιπ.
Συνεχιζόμενη χρήση του όρου «Μακεδονία»
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», επικαλούμενος το ανθρώπινο δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση. Σε συνέντευξή του, ανέφερε: «Χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία» και θα χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία», διότι αυτό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμά μου και κανείς δεν μπορεί να μου το αφαιρέσει».
Σφοδρές αντιδράσεις από την Ελλάδα
Η στάση του Μίτσκοσκι έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, η οποία θεωρεί ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία απόκλιση από τη συμφωνία και ότι η χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» είναι υποχρεωτική για όλες τις επίσημες χρήσεις.