Αρκάς: Η καλημέρα με τον βιαστικό Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα


Ο Αρκάς δεν σταματά να μας χαρίζει χιουμοριστικές στιγμές με την καυστική του σάτιρα. Στο σκίτσο που δημοσιεύθηκε σήμερα 31 Οκτωβρίου, ο αγαπημένος σκιτσογράφος της καρδιάς μας ασχολείται με την τάση να προετοιμάζουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων πολύ νωρίτερα, αποτυπώνοντας αυτή τη βιασύνη μέσα από δύο ανθρωπόμορφους μήνες: τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Στο συγκεκριμένο σκίτσο, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι πρωταγωνιστές. Ο Δεκέμβριος, ντυμένος ήδη ως Άγιος Βασίλης, παραπονιέται ότι δεν μπορεί να περιμένει να τελειώσει ο Οκτώβριος, καθώς τα ψεύτικα γένια του δημιουργούν φαγούρα. Στον αντίποδα, ο Νοέμβριος φαίνεται ήρεμος και απαντά με μια ατάκα που αντικατοπτρίζει την ανυπομονησία του Δεκεμβρίου, λέγοντας «Γιατί βιάζεσαι;».

Ο Αρκάς έχει την ικανότητα να αναδεικνύει την καθημερινότητα και τις συνήθειες της κοινωνίας με έναν τρόπο που προκαλεί το γέλιο, αλλά ταυτόχρονα προβληματίζει. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Αρκάς σατιρίζει την κοινωνική τάση να ξεκινά η εορταστική περίοδος όλο και νωρίτερα κάθε χρόνο. Τα καταστήματα διακοσμούνται ήδη από τον Οκτώβρη, ενώ οι διαφημίσεις για τα Χριστούγεννα κάνουν την εμφάνισή τους πριν ακόμα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ