Αδέσποτα: Ο προϋπολογισμός των δήμων για το 2025


Η χρηματοδότηση των δήμων για τα αδέσποτα ζώα παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα, ειδικά ενόψει του προϋπολογισμού του 2025. Παρά την υποχρέωση των δήμων να διασφαλίσουν την περίθαλψη, σίτιση και στείρωση των αδέσποτων σε ετήσια βάση, η έλλειψη στοιχειώδους καταγραφής καθιστά ανεπαρκή τα κονδύλια και τα προγράμματα, περιορίζοντάς τα σε μερικούς μήνες μόνο. Σύμφωνα με τον ν. 4830/21 και το πρόγραμμα “Άργος”, κάθε δήμος πρέπει να διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ευζωία των ζώων, αλλά η ανυπαρξία σαφών οδηγιών και η περιορισμένη χρηματοδότηση δημιουργούν καθυστερήσεις και δυσκολίες στη διαχείριση.

Αναποτελεσματική διάθεση πόρων

Η πολιτική των τελευταίων ετών, με έμφαση στη δημιουργία κυνοκομείων αντί της εντατικής στείρωσης και της παροχής υπηρεσιών φροντίδας, έχει οδηγήσει σε πληθώρα εγκαταστάσεων που συχνά παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πρόσφατα εγκρίνει την κατανομή 140 εκατομμυρίων ευρώ για τους δήμους, αλλά σημαντικό μέρος αυτής της χρηματοδότησης καταλήγει στην κάλυψη διοικητικών δαπανών και στη δημιουργία υποδομών, αντί της αντιμετώπισης του προβλήματος στην πηγή.

Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων απαιτεί την ανακατεύθυνση των κονδυλίων σε διαρκή προγράμματα στείρωσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως επισημαίνει και η ΝΕΜΕΣΙΣ, ώστε να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος της επανεμφάνισης των προβλημάτων. Επιπλέον, η δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων, τα οποία θα προσφέρουν οικονομικά προσιτές υπηρεσίες, θα μπορούσε να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των δήμων, αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα φροντίδας για τα αδέσποτα.

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί καλύτερο συντονισμό μεταξύ κυβέρνησης και δήμων, προκειμένου να διαμορφωθεί μια βιώσιμη πολιτική. Η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των δημοτικών τελών μέσω πρόσθετων επιβαρύνσεων στους πολίτες έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με πολλούς να ζητούν μια πιο δίκαιη κατανομή των κρατικών πόρων, χωρίς να επιβαρύνονται περαιτέρω οι πολίτες. Απαιτείται διαφάνεια και στοχευμένες δράσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής ευημερία των αδέσποτων και να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

Με την ενίσχυση της υποδομής και τη σωστή διαχείριση των κονδυλίων, η αναγκαία αναμόρφωση των πολιτικών για την ευζωία των ζώων θα μπορούσε να προχωρήσει ουσιαστικά, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα αδέσποτα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ