Μια ανασκόπηση δημοσιευμένων στοιχείων δείχνει ότι το αλκοόλ εμφανίζεται φυσικά σχεδόν σε κάθε οικοσύστημα στη Γη, καθιστώντας πιθανό ότι τα περισσότερα ζώα που τρέφονται με ζαχαρούχα φρούτα και νέκταρ καταναλώνουν τακτικά τη μεθυστική ουσία.
Αν και πολλά πλάσματα έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι σε θέση να αντέχουν ένα «ποτό» και να κερδίζουν κάτι από την κατανάλωσή του, ορισμένα είδη έχουν μάθει να προστατεύουν τον εαυτό τους με το αλκοόλ. Άλλα, ωστόσο, φαίνονται λιγότερο ικανά να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του.
«Απομακρυνόμαστε από αυτή την ανθρωποκεντρική άποψη ότι το αλκοόλ χρησιμοποιείται μόνο από τους ανθρώπους και ότι στην πραγματικότητα η αιθανόλη είναι αρκετά διαδεδομένη στον φυσικό κόσμο», δήλωσε η Anna Bowland, ερευνήτρια της ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Exeter.
Αφού αναζήτησαν ερευνητικές εργασίες σχετικά με τα ζώα και το αλκοόλ, οι επιστήμονες κατέληξαν σε μια «ποικιλόμορφη ομάδα» ειδών που έχουν υιοθετήσει και προσαρμόσει την αιθανόλη στη διατροφή τους, η οποία συνήθως προκύπτει μέσω ζυμωμένων φρούτων, χυμών και νέκταρ.
Η αιθανόλη έγινε ευρέως διαδεδομένη στη Γη πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα ανθοφόρα φυτά άρχισαν να παράγουν ζαχαρούχους καρπούς και νέκταρ που μπορούσαν να ζυμωθούν από τους ζυμομύκητες. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλη είναι συνήθως χαμηλή, περίπου 1% έως 2% αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV), αλλά σε εξαιρετικά ώριμους καρπούς ενός είδος φοίνικα η συγκέντρωση μπορεί να φτάσει το 10% ABV.
Σε μια μελέτη, άγριοι χιμπατζήδες στη νοτιοανατολική Γουινέα καταγράφηκαν να τρώνε τον αλκοολούχο χυμό των φοινίκων raffia. Εν τω μεταξύ, οι μαϊμούδες αράχνες στο νησί Barro Colorado του Παναμά προτιμούν τα γεμάτα αιθανόλη κίτρινα φρούτα mombin, που αποκαλύφθηκε ότι περιέχουν μεταξύ 1% και 2,5% αλκοόλ. «Οι ενδείξεις αυξάνονται ότι οι άνθρωποι δεν είναι το μόνο είδος που πίνει», γράφουν οι συγγραφείς στο Trends in Ecology and Evolution.
Μεθάνε τα ζώα;
Το αν η κατανάλωση οδηγεί σε μέθη είναι ένα διαφορετικό ερώτημα. Οι ιστορίες μεθυσμένων ζώων είναι πολλές, από ελέφαντες και μπαμπουίνους που μέθυσαν από φρούτα marula στη Μποτσουάνα, μέχρι έναν τάρανδο που βρέθηκε με το κεφάλι του κολλημένο σε ένα δέντρο στη Σουηδία αφού έφαγε ζυμωμένα μήλα. Αλλά σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν μετρήθηκε το αλκοόλ στα ζώα ή στα φρούτα.
Πολλά ζώα φαίνεται να έχουν εντυπωσιακή ανοχή στο αλκοόλ. Τρώνε τακτικά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και τείνουν να αποβάλλουν γρήγορα το αλκοόλ, γλιτώνοντάς τα από τις χειρότερες επιπτώσεις του.
Ίσως οι πιο εντυπωσιακές επιπτώσεις του αλκοόλ παρατηρούνται στα έντομα. Οι αρσενικές μύγες στρέφονται στο αλκοόλ όταν απορρίπτονται από τις θηλυκές, ενώ τα θηλυκά ενός στενά συγγενικού είδους γίνονται λιγότερο επιλεκτικά ως προς τους συντρόφους τους και συνάπτουν ερωτικές σχέσεις με περισσότερα αρσενικά μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ερευνητές με επικεφαλής τον Eran Levin του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι ένα είδος σφήκας μπορεί να είναι το μόνο ζώο που μπορεί να καταναλώσει απεριόριστη ποσότητα αλκοόλ χωρίς να παρουσιάσει αρνητικές συνέπειες. «Μπορούν να καταναλώσουν διάλυμα αιθανόλης σε ποσοστό έως και 80% χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στη θνησιμότητα ή τη συμπεριφορά τους», δήλωσε η Dr. Sophia Bouchebti, συγγραφέας της μελέτης.
Με πληροφορίες από The Guardian