Κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε Σαμαρά: Οι διπλωματικές προκλήσεις και οι στρατηγικές κινήσεις


Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας «θυμίζει χύτρα που είναι έτοιμη να εκραγεί», με το Μέγαρο Μαξίμου να θέτει σαφείς «κόκκινες γραμμές» προς τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και τον προϋπολογισμό. Οι δημόσιες δηλώσεις του Σαμαρά, ειδικά στα εθνικά θέματα, αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, αλλά προς ώρας χωρίς επίσημα σχόλια από την κυβέρνηση, η οποία διατηρεί στρατηγική αποστασιοποίησης.

Οι εθνικές θέσεις και οι ενδοιασμοί Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενες «υποχωρήσεις» στα εθνικά ζητήματα. Τόνισε πως οι εξελίξεις απαιτούν διαρκή εγρήγορση και ισχυρές συμμαχίες, κατακρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης για «υποχωρητικότητα» έναντι της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η θέση του Μαξίμου

Η κυβέρνηση τηρεί μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους, υιοθετώντας μία τακτική που υπαγορεύει ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί δεν σχολιάζονται δημόσια. Αν και αποφεύγει τις απευθείας αντιπαραθέσεις, υπογραμμίζει την ανάγκη για σταθερότητα και αποτροπή ψευδών ειδήσεων, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε απόπειρα ενδοτικότητας στα εθνικά θέματα είναι έξω από τη γραμμή της κυβέρνησης.

Η δυναμική σχέση Μητσοτάκη – Καραμανλή

Σε αντίθεση με τη σχέση του με τον Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να επιδιώκει επαφή με τον Κώστα Καραμανλή. Η πιθανή συμμετοχή του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή θεωρείται μήνυμα διαφοροποίησης και στήριξης των παλαιότερων κυβερνητικών θέσεων της ΝΔ, ενώ ο Καραμανλής από την πλευρά του έχει τοποθετηθεί μετριοπαθώς, υποστηρίζοντας την αποτροπή σε εθνικά ζητήματα χωρίς να επιδιώκει συγκρούσεις.

Τριχοτομία στη Νέα Δημοκρατία

Σημαντικό παραμένει το εσωτερικό ρήγμα στο κόμμα, με τις παρατάξεις να εστιάζουν στην ακροδεξιά και τη σοσιαλδημοκρατία. Τα στελέχη της ΝΔ εντοπίζουν μία έντονη διαίρεση, με τον Μητσοτάκη να επιχειρεί την εστίαση σε θέματα καθημερινότητας, την ώρα που το Μαξίμου προσπαθεί να διατηρήσει την ενότητα, περιορίζοντας τη δημόσια κριτική και αντιμετωπίζοντας τις εσωτερικές εντάσεις με στρατηγικές κινήσεις.

Με αυτές τις εξελίξεις, η Νέα Δημοκρατία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις πολιτικές θέσεις των βετεράνων της και στις απαιτήσεις για συνεκτική διακυβέρνηση​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ