Ισραήλ: Πέρασε νόμο που απαγορεύει την UNRWA για βοήθεια στους Παλαιστίνιους


Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 92 ψήφους υπέρ και 10 κατά, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις να μην προχωρήση η ψήφισή του

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει τη δραστηριότητα της κύριας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που βοηθά τους Παλαιστίνιους, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA).

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 92 ψήφους υπέρ και 10 κατά.

Το σχέδιο νόμου δεν εμποδίζει τεχνικά την υπηρεσία να λειτουργεί στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη όπως η Γάζα και περιοχές της Δυτικής Όχθης που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά η νομοθεσία περιορίζει σημαντικά την ικανότητα της UNRWA να ανταποκρίνεται σε γεγονότα σε αυτές τις περιοχές.

Το πρακτορείο είναι εδώ και καιρό στόχος ισραηλινών επικρίσεων, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Νωρίτερα σε κοινή δηλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τη νομοθεσία, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία», ειδικά υπό το φως της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

«Η UNRWA παρέχει ουσιαστική και σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια και βασικές υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Χωρίς το έργο της, η παροχή τέτοιας βοήθειας και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της διανομής καυσίμων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα παρεμποδιζόταν σοβαρά αν όχι αδύνατη, με καταστροφικές συνέπειες σε μια ήδη κρίσιμη και ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ