Κύπρος: Νεκρό βρέφος και άλλα 6 στην εντατική – Οινόπνευμα αντί για νερό στο γάλα τους


Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 5 εργαζόμενοι του νοσοκομείου στα Κατεχόμενα

Με σοβαρά προβλήματα υγείας νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 6 βρέφη στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ ένα έβδομο, μόλις 20 ημερών έχασε τη ζωή του, όταν η παρασκευή γάλακτος έγινε με αιθυλική αλκοόλη, αντί για νερό.

Σε γραπτή δήλωση του ο «υπουργός υγείας» Χακάν Ντιντσγιουρέκ, αναφέρει ότι τα 6 βρέφη νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και πως ξεκίνησαν έρευνες για το περιστατικό και όποιος είναι υπεύθυνος για αυτό που έγινε θα τιμωρηθεί.

Εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το περιστατικό, που έλαβε χώρα στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών “δημόσιου νοσηλευτηρίου” το Σάββατο το απόγευμα και είπε ότι αμέσως μετά το συμβάν έγινε σύσκεψη στο νοσοκομείο με τις νοσοκομειακές “αρχές”.

Το περιστατικό έχει καταγγελθεί και στην «αστυνομία» η οποία ξεκίνησε τη δική της έρευνα, ενώ αναμένεται η νεκροψία στο νεκρό βρέφος.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η «αστυνομία» αναφέρει ότι 5 άτομα που δουλεύουν στον τομέα της υγείας έχουν «συλληφθεί» για την υπόθεση θανάτου του 20 ημερών βρέφους, το οποίο νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών επειδή είχε γεννηθεί πρόωρα.

Εξάλλου, έχει δημιουργηθεί «ομάδα κρίσης» για τη διερεύνηση του περιστατικού, υπό τον “πρωθυπουργό” Ουνάλ Ουστέρ.

Όπως μεταδίδεται, μέλη των οικογενειών των βρεφών μαζεύτηκαν στον χώρο του νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία και δημιουργήθηκαν εντάσεις, με αποτέλεσμα να επέμβει η «αστυνομία».

Υπό κράτηση 5 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Ενώπιον του «δικαστηρίου» οδηγήθηκαν σήμερα 5 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας της «αστυνομίας» για τον αιφνίδιο θάνατο ενός μωρού 20 ημερών που νοσηλευόταν σε θερμοκοιτίδα λόγω πρόωρου τοκετού σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Η λεγόμενη αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της «πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας».

Η «αστυνομία» ενημέρωσε το «δικαστήριο» πως διαπιστώθηκε ότι αναμίχθηκε αιθυλική αλκοόλη στο γάλα των βρεφών από αμέλεια χωρίς τη λήψη προληπτικών μέτρων από τις νοσηλεύτριες που εργάζονταν στο νοσοκομείο.

Σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν πολλές καταθέσεις και να εξεταστεί το υλικό από τις κάμερες, η «αστυνομία» ζήτησε την κράτηση των υπόπτων για άλλες 3 ημέρες.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του «εισαγγελέα» Senem Palabıyık, ο «αξιωματικός» της έρευνας δήλωσε ότι τέσσερις από τους υπόπτους εργάζονταν στην ίδια βάρδια ενώ ο πέμπτος ύποπτος εργαζόταν στην προηγούμενη βάρδια.

Η λεγόμενη αστυνομία δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι στην υπηρεσία νεογέννητων φυλασσόταν αιθυλική αλκοόλη: «Το αλκοόλ φυλασσόταν σε μπουκάλι νερού 5 λίτρων και είχε απομακρυνθεί από το δωμάτιο όπου παρασκευαζόταν το φαγητό».

politis.com.cy


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ