Ξέρετε γιατί λέμε τις τουαλέτες “Καλλιόπη”;


Ξέρετε γιατί λέμε τις τουαλέτες “Καλλιόπη”; Απο μια μικρή ιστορία στο κέντρο της Αθήνας, βγήκε η φράση που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα

Κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να διακοσμήσει τους αεραγωγούς εξαερισμού που βρίσκονταν επάνω στην πλατεία της Ομόνοιας γιατί θεωρούσαν ότι το θέαμα ήταν εντελώς αποκρουστικό για τη μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας.

Έτσι σκέφτηκαν να βάλουν τα αγάλματα των μουσών. Όμως οι μούσες ήταν εννέα και οι παραγωγοί μόνο οκτώ. Μην θέλοντας να αφήσουν την μία μούσα να πάει σε κάποιο άλλο μέρος ή πλατεία, την τοποθέτησαν στο υπόγειο, δίπλα στις δημόσιες τουαλέτες.

Όποτε κάποιος περαστικός ρωτούσε, “Πού είναι οι δημόσιες τουαλέτες;” η απάντηση ήταν, “Κάτω, στην Καλλιόπη.”

Έτσι έμεινε μεταφορικά η ονομασία που χρησιμοποιείται, κυρίως στο στρατό, μέχρι σήμερα.

Ξέρετε γιατί λέμε τις τουαλέτες "Καλλιόπη";
Ξέρετε γιατί λέμε τις τουαλέτες “Καλλιόπη”;

Ποια είναι η Καλλιόπη;

Κατά τον Ησίοδο η Καλλιόπη ήταν η μεγαλύτερη και ευγενέστερη από τις 9 Μούσες. Προστάτης της επικής ποίησης και της Ρητορικής, καθώς και όλων των καλών τεχνών (Καλλιέπουσα).

Την Μούσα Καλλιόπη ιδιαίτερα την επικαλούνταν οι αοιδοί προκειμένου να τους βοηθήσει στην έμπνευση. Με την επίκλησή της ξεκινούν και τα Ομηρικά έπη.

Ήταν η μεγαλύτερη, η πιο σεβαστή, η πιο σοβαρή, η πιο σοφή και η πιο αποφασιστική από τις Μούσες.

Αν και παρθένος κατά μερικούς η Καλλιόπη φέρεται κατ΄ άλλους ως μητέρα του Ιαλέμου, του Απόλλωνα, ή του Ορφέα ή του Λίνου, του Υμεναίου και του Κομαθέοντα. Πολλοί ήταν και εκείνοι που θεωρούσαν και τον Όμηρο ως γιο της. Τέλος, υπάρχει η εκδοχή ότι ήταν σύζυγος του Οίαγρου.

Ζωγράφιζαν την Καλλιόπη νέα, ωραία, με μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα, με άνθη στο κεφάλι ή κισσό, στο δεξιό χέρι να κρατά δάφνες και στο αριστερό δύο βιβλία, πολλές φορές την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Αυτή η παράσταση με πινάκιο και γραφίδα ενέπνευσε αργότερα την απεικόνιση της «Δόξας των Ψαρών» στον αγώνα του 1821, αλλά και πολλούς αγιογράφους σε παραστάσεις αγγέλων κατά τη Θεία Κρίση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ