Το Ιράν «δείχνει τα δόντια του»: «Θα δώσουμε αρμόζουσα απάντηση στο Ισραήλ»


Ο πρόεδρος του Ιράν προανήγγειλε αντίποινα στα… αντίποινα του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά δεσμεύτηκε ότι θα δώσει την «αρμόζουσα απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων.

«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας», είπε ο Πεζεσκιάν στο υπουργικό συμβούλιο. «Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε.

Ο Πεζεσκιάν απέδωσε την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή στην «επιθετικότητα» του Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν τη χώρα, που δεν αναγνωρίζεται από την Τεχεράνη.

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος και τα εγκλήματά του συνεχιστούν, οι εντάσεις θα επιδεινωθούν», προέβλεψε. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο (σ.σ. στη Γάζα) με αντάλλαγμα την αυτοσυγκράτησή μας αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μια ημέρα αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στόχων στο Ιράν, το κοινοβούλιο στην Τεχεράνη συνεδρίασε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την απάντηση στην επίθεση.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αρακτσί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως για να καταδικάσει τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ανταποκρινόμενο στο αίτημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται επειγόντως αύριο για να συζητήσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδος) και διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης που υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και την Ρωσία, διευκρίνισε η προεδρία.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αρακτσί σε επιστολή που έστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε «επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην επιστολή του ο Αμπάς Αρακτσί δηλώνει ότι «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίσθηκαν από τα ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», αλλά σημειώνει ότι η επίθεση «προκάλεσε ζημιές στους στόχους» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.

Η ισραηλινή επίθεση συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας» του Ιράν, το οποίο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος (…) να απαντήσει σε αυτήν την εγκληματική επίθεση», γράφει στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Το ιρανικό κοινοβούλιο έχει περιορισμένη επιρροή. Μετά τις φετινές εκλογές, οι συντηρητικοί σκληροπυρηνικοί κυριαρχούν στο νομοθετικό σώμα, γεγονός που είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στους ριζοσπαστικούς κύκλους των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Καλιμπάφ δήλωσε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ιράν στις ισραηλινές επιθέσεις ήταν βέβαιη, αν και την περιέγραψε ως «παθητική».Ο Γκαλιμπάφ επικαλέστηκε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη τερματισμού των εχθροπραξιών στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ