Θεωρείτε ότι από το 2020 ο χρόνος «περνάει πιο γρήγορα»; Αναπτύχθηκε μια θεωρία για αυτό


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο χρόνος φαίνεται να κυλάει πιο γρήγορα από ποτέ, ειδικά μετά το 2020; Δεν είστε οι μόνοι…

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι οι μέρες είναι πιο μεγάλες, αλλά τα χρόνια περνάνε πιο γρήγορα. Σε ένα βίντεο TikTok, ο Thomas Mulligan μοιράστηκε μια θεωρία που ονομάζεται «θεωρία αντίληψης του χρόνου», η οποία υποδηλώνει ότι για αυτό φταίει η μεταβαλλόμενη αντίληψή μας για τον χρόνο.

Η θεωρία του Thomas Mulligan σχετικά με το γιατί ο χρόνος μοιάζει σαν να επιταχύνει αγγίζει μια ψυχολογική πτυχή των ανθρώπων: Καθώς μεγαλώνουμε, ο κάθε χρόνος αντιπροσωπεύει ένα μικρότερο μέρος της ζωής μας. Δηλαδή μέχρι τα 30, ένας χρόνος αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κομμάτι της ύπαρξής σας.

Ο Μάλιγκαν εξηγεί: «Στα πρώτα σου γενέθλια, ένας χρόνος αποτελεί το 100 τοις εκατό της ζωής σου. Μέχρι το δεύτερο, ένας χρόνος αποτελεί το 50 τοις εκατό. Μέχρι να κλείσετε τα 20, ένας χρόνος αποτελεί το 5% της ζωής σας». Αυτή η συρρικνούμενη αναλογία, οδηγεί στην αίσθηση ότι ο χρόνος κινείται πιο γρήγορα καθώς μεγαλώνουμε.

Επίσης, οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι η εμπειρία μας στον χρόνο επηρεάζεται από το πόσες νέες πληροφορίες επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας. Όταν συναντάμε νέες και άγνωστες εμπειρίες, ο χρόνος φαίνεται να επιβραδύνεται επειδή το μυαλό μας είναι απασχολημένο να απορροφά και να αναλύει όλες τις λεπτομέρειες. Αντίθετα, η ρουτίνα και η εξοικείωση κάνουν την αντίληψή μας για το χρόνο να επιταχύνεται, καθώς ο εγκέφαλός μας χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να τις επεξεργαστεί.

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Santosh Kesari, όταν είμαστε παιδιά, είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε νέες εμπειρίες που αφήνουν μόνιμες εντυπώσεις. «Μετράμε τον χρόνο με αξιομνημόνευτα γεγονότα, αλλά λιγότερα νέα πράγματα συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουμε, κι έτσι φαίνεται ότι η παιδική ηλικία κράτησε περισσότερο», εξηγεί η Kesari.

Όσον αφορά στο 2020, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γεγονότα από τότε έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαστρέβλωση της αντίληψής μας για το χρόνο. Η πανδημία και τα lockdown ανάγκασαν πολλούς σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο απομακρυσμένης εργασίας και περιορισμένων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, δημιουργώντας μια ρουτίνα ημερών που όλες έμοιαζαν το ίδιο. Αυτή η αίσθηση, ότι είσαι εκτός επαφής με τον φυσικό κόσμο και περισσότερο βυθισμένος σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, συνέβαλε στην αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει πολύ γρήγορα.

Πώς θα αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο

Ένας τρόπος για να αλλάξετε την αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα, είναι να βιώσετε νέες εμπειρίες. Οι ψυχολόγοι προτείνουν ότι η εισαγωγή της «καινοτομίας» στη ζωή μας, που μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει την αντίληψή μας για τον χρόνο. Όταν ταξιδεύουμε σε νέα μέρη, μαθαίνουμε νέες δεξιότητες ή δοκιμάζουμε διαφορετικές δραστηριότητες, ο εγκέφαλός μας είναι πιο αφοσιωμένος και ο χρόνος φαίνεται πιο εκτεταμένος.

Μια άλλη τεχνική για να επιβραδύνετε την αντίληψή σας για το χρόνο είναι η επίγνωση – ή συνειδητότητα στο εδώ και το τώρα. Εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή, μπορείτε να κάνετε τις καθημερινές σας εμπειρίες να φαίνονται πιο πλούσιες και πιο σημαντικές. Είτε νιώθετε τη ζεστασιά του νερού στο ντους είτε προσέχετε το τοπίο στη διαδρομή σας, η προσοχή μπορεί να κάνει αυτές τις στιγμές να ξεχωρίζουν στη μνήμη σας.

«Το να ζούμε μέσα από τις αισθήσεις και τις εμπειρίες μας, παρά τις σκέψεις μας, έχει μια επίδραση που διαστέλλει το χρόνο», εξηγεί νευροεπιστήμονας Patricia Costello. Αυτή η αλλαγή εστίασης μπορεί να σας βοηθήσει να απολαμβάνετε κάθε στιγμή, κάνοντας τον χρόνο να νιώθετε πιο γεμάτος και λιγότερο φευγαλέος.

Η Kesari προτείνει επίσης να αναλογιστείτε την ημέρα σας λεπτομερώς ως έναν τρόπο να εμπλουτίσετε τη μνήμη σας. «Περάστε μισή ώρα κάθε βράδυ στοχαζόμενοι πραγματικά τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Εάν εμπεδώσετε τα γεγονότα μπορείτε να τα κάνετε πιο μοναδικά», συμβουλεύει. Αυτή η πρακτική βοηθά στη σταθεροποίηση των αναμνήσεων σας, κάνοντας το χρόνο να φαίνεται μεγαλύτερος και σημαντικότερος.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ