ΕΕ: Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την παραγωγή και την τιμή του λαδιού


Οι παραγωγοί στην Ελλάδα είναι ωστόσο επιφυλακτικοί αφού η εκτεταμένη ξηρασία έχει επηρεάσει έντονα την παραγωγή του λαδιού

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου στις χώρες – παραγωγές αποπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Η ίδια θα καθορίσει την τιμή του η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2021 ως σήμερα.

Όπως επισημαίνει στις Φθινοπωρινές της Προβλέψεις η Κομισιόν, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023/24, μετά από δύο σεζόν με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ. Κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2024, με τις μέσες τιμές στην Ισπανία- που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη- να φτάνουν τα 903 ευρώ/100 kg, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Έκτοτε, οι τιμές βρίσκονται μια μικρή πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν 2024/25 παγιώνονται ωστόσο, εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες του μέσου όρου της πενταετίας.

Οι προβλέψεις

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει ακόμη περισσότερο το 2024/25, δίνοντας σημαντική βάση στην ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία (σε περίπου 1,3 εκατομμύριο τόνους, +50% και 65% μερίδιο), όπως και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Ο μόνος φόβος είναι η εμφάνιση ακραίων καιρικών συνθηκών.

Από την άλλη όμως, η Ιταλία αναμένεται να έχει ακόμη χαμηλότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα που έπληξαν το νότο.

Συνολικά, η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατομμύρια τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης κατά 7% το 2024/2025, μετά από πτώση 22% τα τελευταία δύο χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.

Οι παραγωγοί στην Ελλάδα είναι ωστόσο επιφυλακτικοί αφού η εκτεταμένη ξηρασία έχει επηρεάσει έντονα την παραγωγή. Η ίδια έχει επηρεάζει τους ελαιώνες όχι μόνο στην ποσότητα των ελιών αλλά και στην ποιότητα.

Οι αγρότες εξηγούν ότι λόγω αυτού απαιτούνται 10 κιλά του καρπού για να παραχθεί 1 κιλό λάδι, ενώ πέρυσι χρειαζόντουσαν μόνο 4.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, την Κρήτη και τη Λακωνία είναι ιδιαίτερα χαμηλότερη σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Τυνησία.

Συγκεκριμένα, στην Ισπανία η μέση τιμή φτάνει τα 7,17 ευρώ το κιλό, ενώ στην Τυνησία αγγίζει τα 7,57 ευρώ και στην Ιταλία τα 9,13 ευρώ. Στην Ελλάδα, η τιμή κυμαίνεται από 6,70 έως 6,90 ευρώ σε περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Κρήτη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ