Το απόλυτο τεστ ευφυΐας: Θεωρείται από τα πιο δύσκολα – Αν τα καταφέρεις ανήκεις στα άτομα με το υψηλότερο IQ
Τα τεστ νοημοσύνης αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπικότητά μας και το IQ μας, αφού μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το μυαλό μας και δείχνουν τον δείκτη ευφυΐας μας.
Κάθε τεστ υποσυνείδητα εκφράζει κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό για εμάς και μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Το παρακάτω τεστ είναι από τα πιο δύσκολα
Το σκίτσο δημιουργήθηκε το 1880. Απεικονίζει μια καμήλα με το κρυμμένο πρόσωπο του αναβάτη της και τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral στα social media.
Έχεις στη διάθεσή σου μόνο 30″ για να τον εντοπίσεις. Μπορείς να τα καταφέρεις; Ρίξε μια ματιά στην εικόνα και ψάξε για τον αναβάτη.
Η λύση κάτω από τις φωτογραφίες!
Αν τον βρήκες συγχαρητήρια, ανήκεις στα άτομα με το υψηλότερο IQ.
Αν δεν τον βρήκες δεν πειράζει. Δες στην παρακάτω εικόνα το σημείο που είναι κυκλωμένο. Η λύση βρίσκεται εκεί…
Τι είναι ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ);
Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα.
Σύμφωνα με τις σύγχρονες ψυχομετρικές αντιλήψεις, υπάρχει το IQ των ανηλίκων και το IQ των ενηλίκων. Οι δύο αυτοί δείκτες IQ είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους.
Το παιδικό IQ ορίζεται ως το πηλίκο της πνευματικής ηλικίας ως προς την σωματική ηλικία πολλαπλασιαζόμενο επί 100. Για παράδειγμα, ένα παιδί 10 ετών με τις νοητικές ικανότητες του μέσου δεκατριάχρονου έχει IQ 130 [(13/10)x100].
Κουίζ: Διάλεξε ένα δέντρο και δες τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή σου
Αποτελεί, λοιπόν, έναν ποσοτικό δείκτη που αφορά το ίδιο το παιδί και την συγκριτική πνευματική ωρίμανσή του σε σχέση με την σωματική ηλικία του. Ο μέσος όρος του παιδικού IQ ορίζεται το 100, όταν δηλαδή ένα παιδί 10 ετών έχει πνευματική ηλικία 10 ετών [(10/10)x100].
Το ενήλικο IQ ορίζεται ως η σπανιότητα μιας πνευματικής επίδοσης ενός ενήλικα στον γενικό, μη επιλεγμένο πληθυσμό. Η σπανιότητα της επίδοσης ορίζεται από την απόσταση της επίδοσης IQ από το μέσο όρο που είναι ένα IQ 100.
«Πόσα ζώα πηγαίνουν στο ποτάμι;» – Το κουίζ που έγινε viral
Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε πως ένας ενήλικας (ανεξαρτήτως ηλικίας που πρέπει να είναι μόνο >18 ετών) έχει IQ 130 με τυπική απόκλιση 15, αυτό σημαίνει πως η πνευματική του επίδοση βρίσκεται 2 τυπικές αποκλίσεις πάνω από το μέσο όρο [(130-100)/15].
Με δεδομένη την κανονική κατανομή των πνευματικών επιδόσεων που προσεγγίζονται με τον δείκτη IQ στον γενικό, μη επιλεγμένο πληθυσμό, μια επίδοση που εκτιμάται 2 τυπικές αποκλίσεις πάνω από το μέσο όρο είναι στατιστικά αναμενόμενη μόνο από το 2% του γενικού πληθυσμού.
Το κουΐζ που ξετρελαίνει κόσμο! Διάλεξε ζωάκι και δες τι σημαίνει
To 1905, ο Γάλλος ψυχολόγος Αλφρέντ Μπινέ (Alfred Binet) εξέδωσε το πρώτο μοντέρνο τεστ ευφυίας, την κλίμακα ευφυίας Binet-Simon.
Ο πρωταρχικός του σκοπός ήταν να αναγνωρίσει ποιοι μαθητές είχαν δυσκολίες στο να αντεπεξέρχονται στα μαθήματα του σχολείου. Με τον συνεργάτη του Theodore Simon, ο Μπινέ εξέδωσε διάφορες παραλλαγές του τεστ το 1908 και το 1911.
Το 1912 η συντομογραφία IQ χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Γερμανό ψυχολόγο Βίλλιαμ Στερν (William Stern).
Ένας περαιτέρω ορισμός της κλίμακας Binet-Simon δόθηκε το 1916 από τον Lewis M. Terman, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος ενστερνίστηκε την άποψη του Stern ότι στην ευφυία μπορούν να αποδοθούν αριθμητικές τιμές.
«Πόσα ζώα πηγαίνουν στο ποτάμι;» – Το κουίζ που έγινε viral
Το 1939 ο David Wechsler δημοσίευσε το πρώτο τεστ IQ ειδικά σχεδιασμένο για ενήλικες, βασισμένο στην κλίμακα ευφυίας για ενήλικες του Wechsler (WAIS), η οποία επεκτάθηκε και για παιδιά (WISC), η οποία ακόμη χρησιμοποιείται.
Οι κλίμακες Wechsler περιλάμβαναν υποκατηγορίες όπως λεκτική και πρακτική ικανότητα, έτσι ώστε να μην βασίζεται τόσο εκτενώς στην λεκτική ικανότητα όπως το αυθεντικό τεστ Binet, και ήταν οι πρώτες που βάσιζαν τα αποτελέσματα στην κανονική κατανομή. Από την έκδοση του WAIS και μετά, σχεδόν όλες οι κλίμακες IQ βασίζονται στην κατανομή του Gauss.