Κτηματολόγιο: Oι αλλαγές που έρχονται για τους ιδιοκτήτες


Κτηματολόγιο: Κλείδωσαν αλλαγές για δηλώσεις ιδιοκτησίας και διορθώσεις λαθών

Σε αλλαγές προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ύστερα από διαβούλευση με τους εκπροσώπους Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Συγκεκριμένα προχωρά σε νέα ρύθμιση, αναφορικά με την καταληκτική προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2024 που έχει θεσμοθετηθεί, διαχωρίζοντας την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τη διαδικασία διόρθωσης των χιλιάδων λανθασμένων εγγραφών στο Κτηματολόγιο.

Τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εκπροσώπων Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα των νομικών και η 30η Νοεμβρίου 2024 θα είναι μεν η καταληκτική προθεσμία για δηλώσεις ιδιοκτησίας αλλά όπως τονίζει ο ΔΣΑ «η 30.11.2024 δεν θα αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των προαναφερομένων κτηματολογικών εγγραφών».

Σοβαρές συνέπειες για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Σημειώνεται ότι σε περιοχές όλης της χώρας και για χιλιάδες ακίνητα υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και ανακρίβειες στις αρχικές εγγραφές της κτηματογράφησης. Για τις διορθώσεις εγγραφών οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, ειδικά όταν απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες. Με τη λήξη της προθεσμίας, οι αρχικές εγγραφές θα καταστούν οριστικές, και οι πολίτες που δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διορθώσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Τα ακίνητά τους, είτε θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», είτε θα κατοχυρωθούν ως τμήματα γειτονικών ιδιοκτησιών.

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ

«Ολοκληρώθηκε μια πραγματικά ουσιαστική διαβούλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 24.10.2024 με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, πολλών Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, Γενικών Γραμματέων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, της Προέδρου της Συντονιστικής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, καθηγητών και εκπροσώπων του Κτηματολογίου.

Αυτά αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΔΣΑ, και σημειώνεται ότι μέσα από τις τοποθετήσεις και επιστημονικές εισηγήσεις όλων των συμμετεχόντων σχετικά με την σημασία επαναπροσδιορισμού του τεκμηρίου αναδείχθηκε παράλληλα η αναγκαιότητα, η προθεσμία της 30.11.2024 η οποία έχει οριστεί ως καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών με την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή με εξωδικαστικές ενέργειες, να μην αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία.

Το ως άνω αίτημα έγινε δεκτό από τον Υφυπουργό και η 30.11.2024 δεν θα αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία διόρθωσης των προαναφερομένων κτηματολογικών εγγραφών.

Η δέσμευση αυτή δεν επηρεάζει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων κατά την Κτηματογράφηση για τις οποίες οι καθορισμένες καταληκτικές προθεσμίες δεν αλλάζουν.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις και τον επιστημονικό διάλογο που ακολούθησε ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να συγκροτηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων επιστημονικών Φορέων, η οποία θα έχει ως έργο την χάραξη ενός οδικού χάρτη προς το σκοπό διαμόρφωσης ενός άρτιου και σύγχρονου Κτηματολογίου που θα εγγυάται τόσο την προάσπιση της ιδιοκτησίας κάθε πολίτη όσο και την ασφάλεια Δικαίου.

Σε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή μας θα συνεχίσει να είναι ενεργή και ουσιαστική».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ