Νέα μέθοδος αδυνατίσματος χωρίς πείνα!


Δεν πρόκειται για κάποιο τρικ που θα σε βοηθήσει να ξεχάσεις την πείνα σου, αλλά για νέα επιστημονική μέθοδο απώλειας βάρους, από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Συλλόγου Παρεμβατικής Ακτινολογίας, υπάρχει η δυνατότητα «ψύξης» των νεύρων που στέλνουν σήματα πείνας στον εγκέφαλο, βοηθώντας ασθενείς με ήπια έως μέτρια μορφή παχυσαρκίας να χάσουν βάρος.

Για τα 160 εκατομμύρια Αμερικανών που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μόνο το 5%-10% εξ αυτών προβλέπεται ότι θα έχουν μακροπρόθεσμη επιτυχία με τα διάφορα προγράμματα απώλειας βάρους. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις πιθανότητες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory ανέπτυξαν μια πειραματική νέα θεραπεία, που αποσκοπεί στην «ψύξη» των νεύρων που στέλνουν σήματα πείνας στον εγκέφαλο.

Όταν είμαστε πεινασμένοι, ένα σήμα με τη μορφή μιας μικροσκοπικής ηλεκτρικής ώθησης, ταξιδεύει από το στομάχι στον εγκέφαλο κατά μήκος του νεύρου του πνεύμονα, δημιουργώντας την αίσθηση της πείνας. «Για τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους που αισθάνονται πεινασμένοι ακόμη και όταν έχουν καταναλώσει γεύματα με αρκετές θερμίδες, τα μηνύματα πείνας είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο συχνά απ’ ό,τι των ατόμων με χαμηλότερο βάρος και γι’ αυτό υπάρχει υπερδραστηριότητα αυτών των σημάτων», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Dr. David Prologo.

Όπως εξηγεί ο ίδιος δε, αυτό το σήμα προκαλεί την αναζήτηση τροφίμων και λέει πώς «ό, τι κι αν κάνετε εκείνη τη στιγμή είναι λιγότερο σημαντικό από το να βρείτε κάτι να φάτε», προσθέτοντας ότι η ιατρική κοινότητα που ασχολείται με θέματα παχυσαρκίας συνειδητοποίησε ότι αυτή η υπερδραστηριότητα είναι μια γνωστή φυσική κατάσταση.

Ακολουθώντας λοιπόν μια μέθοδο που ονομάζεται CT-guidance, οι ερευνητές εντόπισαν την καλύτερη διαδρομή όπου το σήμα «ταξιδεύει» από το στομάχι στον εγκέφαλο και στη συνέχεια αναισθητοποίησαν την περιοχή και μούδιασαν το τμήμα του νεύρου που είναι υπεύθυνο για την πείνα. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 25 λεπτά και είναι σχεδόν ανώδυνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την «ψύξη» καταστέλλουν μόνο μία από τις δύο βασικές «διαδρομές» των σημάτων, γι’ αυτό και δεν μιλάμε για «πλήρη εξασθένηση», όπως εξηγεί ο Dr. Prologo. Ωστόσο οι ερευνητές εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι για τη μέθοδο τους, καθώς όπως αναφέρουν στο αρχικό πείραμα όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι πεινούσαν λιγότερο και κάποιοι έχασαν βάρος. Συνολικά, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 3,6% του αρχικού τους βάρους και μείωσαν κατά 14% το Δείκτη Μάζας Σώματος. Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ