LIVE: Η Μέση Ανατολή «φλέγεται» – Τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν ολοκληρώθηκαν


Πιέσεις από τις ΗΠΑ προς το Ιράν να μην απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση, προκειμένου να τελειώσει ο κύκλος της βίας μεταξύ των δύο κρατών

Aπό τρία κύματα επιθέσεων αποτελείτο η βραδινή επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, με το πρώτο κύμα να στρέφεται κατά εγκαταστάσεων αεράμυνας και το δεύτερο καθώς και το τρίτο να στρέφεται κατά βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής.

Με το ερώτημα πλέον να είναι εάν το Ιράν θα απαντήσει, προκαλώντας την κλιμάκωση της σύγκρουσης των δύο κρατών.

Ολονύχτιες επιθέσεις

Ήταν περίπου στις δύο το βράδυ όταν οι πρώτες αναφορές για πλήγματα στην Τεχεράνη άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας ότι τα αντίποινα του Ισραήλ είχαν ήδη ξεκινήσει.

Για 3 περίπου ώρες η Ισραηλινή αεροπορία επιχειρούσε κατά του Ιράν, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 100 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και F 35 που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις, ενώ χτυπήθηκαν και στόχοι σε Ιράκ αλλά και Συρία.

Αγωνία για την απάντηση του Ιράν

Μία ώρα μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν – της μεγαλύτερης που έχει λάβει ποτέ χώρα – ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αντιπτέραρχος Ντανιέλ Χακάρι δήλωσε ότι οι στόχοι της ολονύκτιας επίθεσης κατά του Ιράν επιτεύχθηκαν με επιτυχία

Είπε μάλιστα ότι τώρα το «Ισραήλ έχει ευρύτερη ελευθερία δράσης και στο Ιράν», υπονοώντας ότι καταστράφηκε σημαντικό μέρος της ιρανικής αεράμυνας.
Ο ισραηλινός στρατιωτικός τόνισε ότι η χώρα του εστιάζει στους στόχους της στην Γάζα και στον Λίβανο και δεν θέλει να κλιμακωθεί η σύγκρουση με το Ιράν.

Οι Ιρανοί μιλούν για περιορισμένα πλήγματα

Το Ιράν από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική του άμυνα εντόπισε και αντιμετώπισε με επιτυχία την “επίθεση” του Ισραήλ, αν και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν “περιορισμένες ζημιές”. Σε ανακοίνωσή της η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα επεσήμανε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την αποφυγή μιας κλιμάκωσης στην περιοχή, καθώς το Ιράν υποβαθμίζει την αξία του χτυπήματος των ισραηλινών.

Νωρίτερα όμως, και πριν την ανακοίνωση του τέλους της ισραηλινής επιχείρησης, το αξιωματούχος του Ιράν, ανέφερε στο πρακτορείο Tasnim πώς «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ