Παραδιάς: Σε πολλές συνοικίες της Αθήνας έχει δημιουργηθεί πρόβλημα «gentrification»


Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην προτεινόμενη τριετή δέσμευση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιο μέτρο στερεί από την αγορά κατοικίες και αποθαρρύνει επενδύσεις

Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI, στο πρόσφατο συνέδριο Prodexpo 2024 αναφέρθηκε στην έντονη διαφωνία του με την πρόταση να απαιτείται τριετής διαμονή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για να δικαιούνται οι ιδιοκτήτες φοροαπαλλαγές.

Ο Στράτος Παραδιάς, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κουβέντα που έχει ανοίξει για τον «δήθεν» υπερτουρισμό στη χώρα μας, ο οποίος δήθεν δημιουργεί ανάγκη να «παταχθεί» η βραχυχρόνια μίσθωση, όσο και για το ότι σε πολλές συνοικίες της Αθήνας έχει δημιουργηθεί πρόβλημα «gentrification» , δηλαδή αλλαγής της εικόνας τους.

Σχολιάζοντας το σχεδιαζόμενο μέτρο της τριετούς φοροαπαλλαγής για τα κενά ακίνητα που θα επανενταχθούν στην αγορά, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ότι αυτό είναι το μέτρο που θα φέρει τα περισσότερα σπίτια στην αγορά, αρκεί να νομοθετηθεί σωστά. «Δεν πρέπει να μπουν αχρείαστοι κόφτες. Κάθε περιορισμός στερεί από τους νέους σπίτια στην αγορά», τόνισε ο κ. Παραδιάς, προσθέτοντας πως δεν έχει οποιαδήποτε λογική η προυπόθεση της τριετίας στα κενά, όταν ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε προχθές πρόγραμμα επιδότησης 10.000 για ανακαίνιση και εκμίσθωση κατοικιών κενών μόλις το τελευατίο εξάμηνο. Τέλος «πλήρες διαζύγιο με τη λογική» θα έχει τυχόν προυπόθεση να ισχύσει τριετία και για τα σπίτια της βραχυχρόνιας, δηλαδή κάποιος που θέλει να φύγει αμέσως από τη βραχυχρόνια να πρέπει να περιμένει να συμπληρωθεί τριετία στη βραχυχρόνια μίσθωση, κάτι δηλαδή που απαοκλείσει εξ ορισμού όλους όσους μπήκαν στη βραχυχρόνια τό 2023 και το 2024!

Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, η τριετία είναι μια παράλογη προϋπόθεση, καθώς δεν εξυπηρετεί κανέναν πέρα από την πρόσκαιρη μείωση της διαθεσιμότητας βραχυχρόνιων κατοικιών, που ωφελεί τους ενοικιαστές. Επεσήμανε ότι αυτό το μέτρο θα φέρει προβλήματα σε αρκετά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι μισθώσεις που λήγουν δεν θα μπορούν να ανανεωθούν λόγω της ανάγκης νέου ΑΜΑ. Για να αποτραπεί η απαξίωση ακινήτων, ο Στράτος Παραδιάς πρότεινε τη σύνδεση του ΑΜΑ με τον ΑΤΑΚ κάθε ακινήτου, ώστε να παραμένει ενεργό ανεξάρτητα από αλλαγές σε ιδιοκτησία ή διαχείριση.

Εκφράζοντας προβληματισμό για την υποτιθέμενη ανάγκη «πάταξης» της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω υπερτουρισμού, ο Στράτος Παραδιάς υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει αναζωογονήσει γειτονιές στην Αθήνα. Αντίθετα, υποστήριξε ότι οι περιορισμοί σε τρία διαμερίσματα στο κέντρο θα επιδεινώσουν την κατάσταση για αρκετά ακίνητα που ήδη λειτουργούν στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αναφερόμενος επίσης στην πρόταση τριετούς φοροαπαλλαγής για κενά ακίνητα που επανέρχονται στην αγορά, τόνισε ότι αυτή μπορεί να προσφέρει νέες κατοικίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα νομοθετηθεί σωστά και χωρίς αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα κατοικιών για νέους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ