Μέση Ανατολή: Ποια είναι «μικρή» συμφωνία του Ισραήλ που απορρίπτει η Χαμάς


Την επόμενη εβδομάδα Σύνοδος Κορυφής στο Κατάρ για τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων

Θολό τοπίο επικρατεί σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, ενόψει και της συνόδου κορυφής στο Κατάρ, την επόμενη εβδομάδα, όπου θα βρίσκονται ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, οι επικεφαλής της Μοσάντ, της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών και της CIA.

Η συμφωνία, για την οποία πιέζουν οι Αιγύπτιοι τις τελευταίες ημέρες, υποτίθεται ότι περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει περίπου 10 με 12 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 5 από τους απαχθέντες.

Η Χαμάς είπε ότι δεν θα συμφωνούσε με την πρόταση και ο Χαλίλ αλ Χίγια, αναπληρωτής του Σινγουάρ, είπε: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Χαμάς και στο αίτημα για γενική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του Ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα».

Οι πηγές στη Χαμάς είπαν ότι δεν θα αποδεχτεί την πρόταση για σύντομη κατάπαυση του πυρός – και ισχυρίστηκαν ότι το Ισραήλ έκανε την πρόταση με σκοπό να «κλείσει το μέτωπο της Γάζας» ενώ προετοιμάζεται για επίθεση στο Ιράν.

Η διεύθυνση απαχθέντων στο γραφείο του πρωθυπουργού ενημέρωσε χθες το βράδυ τις οικογένειες ότι γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσει μια «μικρή συμφωνία» για την απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού απαχθέντων.

Ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα συναντήθηκε στο Κάιρο την Παρασκευή, με τον νεοδιορισθέντα αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Χασάν Ρασάντ.

Αν και η Αίγυπτος δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, έχει συμμετάσχει στενά στις προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι η διαπραγματευτική διαδικασία.

Η συνάντηση του Μπαρνέα με τον Ρασάντ ήταν παραγωγική, ανέφερε το Ynet, και οι δυο τους συζήτησαν μια νέα πρόταση για απελευθέρωση ομήρων και συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς και τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, το αιγυπτιακό Al-Qahera News επικαλέστηκε ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματευτές είχαν συναντηθεί με αξιωματούχους της Χαμάς «για να εξετάσουν την κατάσταση στη Γάζα και τρόπους για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που στέκονται στον δρόμο για εκκεχειρία.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Mayadeen που υποστηρίζεται από το Ιράν ότι δεν υπήρξε αλλαγή στη θέση της ομάδας.

«Οι όμηροι που κρατούνται από την αντίσταση θα επιστρέψουν μόνο με διακοπή της επίθεσης και πλήρη αποχώρηση», προειδοποίησε.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι ο θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς ο ηγέτης της Χαμάς είχε χαρακτηριστεί από αξιωματούχους και των δύο χωρών ως το κύριο εμπόδιο για την πρόοδο των συνομιλιών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ