Μπατόν σαλέ: Το αλμυρό σνακ για κάθε στιγμή


Τα μπατόν σαλέ είναι αλμυρά σνακ, ιδανικά για συνοδευτικό σε ποτά ή για να τα απολαύσουμε μόνα τους σε στιγμές χαλάρωσης. Φτιαγμένα από βουτυράτη, ζύμη και διακοσμημένα με αλάτι, παπαρουνόσπορο ή σουσάμι, αυτά τα τραγανά μπαστουνάκια έχουν γεύση που συνδυάζει απλότητα και νοστιμιά. Ακολουθήστε αυτήν την εύκολη συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά μπατόν σαλέ, που θα γίνουν το αγαπημένο σας σνακ!

Μπατόν Σαλέ – υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1/2 φλ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή γκούντα)
  • 3-4 κ.σ. παγωμένο νερό
  • Σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή χοντρό αλάτι για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε με τα δάχτυλα σας μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα που να θρυμματίζεται.
  2. Προσθήκη τυριού και αυγού: Προσθέστε το τριμμένο τυρί και τον κρόκο αυγού. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε σταδιακά το παγωμένο νερό μέχρι να ενωθεί η ζύμη, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  3. Σχηματισμός των μπατόν σαλέ: Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος περίπου 1 εκατοστού και κόψτε σε λωρίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ροδάκι ζαχαροπλαστικής.
  4. Πασπάλισμα και ψήσιμο: Τοποθετήστε τις λωρίδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αλείψτε τις με λίγο αυγό και πασπαλίστε από πάνω σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή χοντρό αλάτι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Σερβίρισμα: Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς και απολαύστε τα είτε μόνα τους είτε ως συνοδευτικό σε ποτό!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ